Aamupalavinkkejä
Kasviperäisistä aineksista koostettu aamupala pitää hyvin nälkää, kunhan siihen valitsee sopivat ainekset. Lue tästä vinkit puuroihin, leivänpäällisiin, vegejogurtteihin ja -rahkoihin, muroihin ja mysleihin, smoothieihin sekä kananmunattomiin omeletteihin ja kokkeleihin!
Puurot
Puuro pitää hyvin nälkää, sillä se on kuitupitoinen ja sisältää yllättävän paljon proteiinia. Puuron voi keittää kaurahiutaleista, ohraryyneistä, tattarihiutaleista, ruisjauhoista tai monista muista viljatuotteista.
Myös pikapuurojen valikoima on laaja. Ne ovat helppoja ja nopeita käyttää, koska niihin vain sekoitetaan kiehautettu vesi.
- Puuron nesteenä voi käyttää vettä tai kasvimaitoa. Kasvimaito toimii tietysti myös lautasella puuron kaverina. Kasvimaidoista soijamaito sisältää saman verran proteiinia kuin lehmänmaito, mutta muutkin kasvimaidot käyvät oikein hyvin.
- Puuron päälle voi ripotella siemeniä ja pähkinöitä. Saat niistä hyviä rasvoja, kalsiumia ja proteiinia. Kokeile esimerkiksi kuorittuja hampunsiemeniä, pellavarouhetta tai saksanpähkinöitä. Myös maapähkinävoi sopii puuron seuraan.
- Puuron päälle voi lusikoida myös vegerahkaa tai -jogurttia.
- Viimeistele puuro banaanilla, omenalla, marjoilla, rusinoilla, hedelmäsoseella, mehukeitolla tai hillolla.
- Jos olet tottunut laittamaan puuron päälle raejuustoa, katso täältä vinkit sen korvaamiseen kasviperäisillä vaihtoehdoilla!
Katso lisää puurovinkkejä täältä!
Tuorepuurot
Puuron voi valmistaa myös keittämättä. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos aamusi ovat kiireisiä, etkä ehdi odotella puuron kiehumista tai jäähtymistä.
Tuorepuuro valmistetaan sekoittamalla puuron ainekset keskenään ja laittamalla ne jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli. Kokeile vaikkapa näitä Chocochili-blogin herkkuja:
Vegerahkat ja -jogurtit
Markkinoilla on sekä kaura-, soija- että mantelipohjaisia kasviperäisiä rahkoja ja jogurtteja. Makuvaihtoehtoja on paljon marjojen ja hedelmien ystäville sekä heille, jotka haluavat jogurttinsa maustamattomana tai makeuttamattomana.
Lisää vegejogurtin tai -rahkan sekaan marjoja, hedelmiä, pähkinöitä tai siemeniä, niin saat maukkaan ja ravinteikkaan aamiaisen.
- Alpro Greek Style -soijarahkoissa on useita makuvaihtoehtoja isoissa ja pienissä purkeissa: mansikkaa, vaniljaa, mangoa, passionhedelmää. Sarjassa on myös kevyesti makeutettu (plain) sekä kokonaan makeuttamaton (no sugars) vaihtoehto.
- Alpro-tuotesarjassa on monien makeutettujen ja maustettujen soijajogurttien lisäksi myös No Sugars -tuotteita, jotka on makeutettu hedelmämehuilla: ananas-passion, mango sekä vadelma-omena. No Sugars -sarjassa on lisäksi maustamaton soijarahka sekä -jogurtti, joihin ei ole kumpaankaan lisätty lainkaan makeutusta.
- Kaurapohjaisessa Fazer Aito -tuotesarjassa (entinen Fazer Yosa) on useita marjaisia ja hedelmäisiä lusikoitavia välipaloja.
- Jos etsit kasviperäistä vaihtoehtoa paksulle kreikkalaiselle tai turkkilaiselle jogurtille, kokeile jotakin seuraavista kaurapohjaisista vaihtoehdoista: Yosa Greek Style, Friendly Vikings O'gurt tai Oatly Havregurt. Planti Greek Style Gurt on puolestaan soijapohjainen ja siksi vähän proteiinipitoisempi vaihtoehto.
- Maustamattomia ja makeuttamattomia kasviperäisiä jogurtteja ja rahkoja valmistavat mm. Planti, Alpro, Fazer Aito, Yosa ja Rainbow. Osa tuotteista on kaura- ja osa soijapohjaisia.
Lue täältä lisää vegejogurteista ja -rahkoista.
Smoothie
Smoothie on kätevä tapa nauttia kerralla iso määrä hyviä ravintoaineita makoisassa muodossa.
- Marjat ja hedelmät antavat maun lisäksi paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.
- Kaurahiutaleilla smoothieen saa täyttävyyttä.
- Siemenet, pähkinät tai maapähkinävoi tekevät siitä tuhdin.
- Moni lisää smoothieen myös vihreitä asioita, kuten lehtikaalia tai basilikaa.
- Makeutta saat halutessasi esimerkiksi banaaneista, taateleista, rusinoista tai omena- tai ananasmehusta.
- Sekaan voi lisätä myös soija- tai kaurajogurttia.
- Smoothien nesteenä voi käyttää mehua, kasvimaitoa tai ihan vain vettä.
- Halutessasi voit lisätä smoothien sekaan kasviperäistä proteiinijauhetta. Erilaisia hamppu-, soija- ja riisiproteiinijauheita voi ostaa monista perusruokakaupoista sekä kasvisruokaan erikoistuneista liikkeistä. Niiden maku saattaa vaatia vähän totuttelua, joten ne kannattaa ottaa käyttöön aluksi pieninä määrinä. Proteiinijauheita voi tilata myös netistä, esimerkiksi Nutri+ on hyvänmakuinen ja erityisen tykätty kasviperäinen proteiinijauhe, jota saa monena eri makuvaihtoehtona.
Lue lisää smoothievinkkejä täältä!
Leipä
Leipä on useimmiten täysin kasviperäistä joitain yksittäisiä maitotuotteita sisältäviä leipiä lukuun ottamatta. Valitse täysjyväleipä, jos haluat leivän pitävän nälkää pidempään.
- Leivän päälle voi levittää Naturlin Vegaanista levitettä, Keiju merisuolaa tai jotain muuta kasvimargariinia, Juurevaa, hummusta, maapähkinävoita tai monia muita levitteitä.
- Myös pesto käy leivän päälle. Useimmat pestot sisältävät maitoa, mutta myös täysin kasviperäisiä vaihtoehtoja on, esimerkiksi Villipesto Kerkkä, Urtekram luomubasilikapesto, Sacla basilikapesto tofulla, Pirkka Arrabbiata-pesto sekä Rainbow Pesto Arrabbiata ovat vegaanisia. Arrabbiata-pestot ovat melko tulisia, joten tuliseen tottumattoman kannattaa kokeilla niitä ensin pieni määrä.
- Vegaaniset leikkeleet ovat myös kiva vaihtoehto, ja niillä saa leivän päälle vaihtelua. Kokeile esimerkiksi Bon Soya viherpippurileikkelettä, Muu-leikkelettä tai Muu roast biiffiä. Santun seitanin Vegvursti on suosittu vaihtoehto meetvurstille/salamille.
- Leivän päälle voi myös laittaa vaikkapa Vöneriä tai leikata juustohöylällä siivuja savutofusta.
- Älä unohda kasviksia, kuten tomaattia, kurkkua, paprikaa ja salaattia!
- Kokeile myös kypsää avokadoa, sitruunamehua, suolaa ja pippuria.
Lue lisää leivänpäällisvinkkejä täältä!
Murot ja myslit
Maissihiutaleet, riisimurot, Weetabixit ja monet muut murot ovat täysin kasviperäisiä. Myös mysliosastolta löytyy paljon vaihtoehtoja. Jos etsit makeuttamattomia tuotteita, kurkkaa tämä lista. Jos haluat tehdä mysliä itse, kokeile Chocochilin helppoa paistinpannulla valmistuvaa mysliä!
- Murojen ja myslin kanssa voi käyttää omaa suosikkikasvimaitoa.
- Mysliä voi ripotella myös kaurajogurtin tai soijarahkan päälle.
- Kun lisäät annokseen vielä marjoja tai hedelmiä, saat maittavan ja täyttävän aamiaisen.
Kikherneomeletti tai tofukokkeli
Jos olet tottunut syömään aamupalaksi munakkaan, niin sillekin on hyviä kasviperäisiä vaihtoehtoja! Maukas vaihtoehto munakkaalle valmistuu joko tofusta tai kikhernejauhoista. Niistä syntyy nopeasti proteiinipitoinen aamiainen.
- Kikhernejauhoista, vedestä ja mausteista voi sekoittaa taikinan, jonka voi paistaa omelettimaiseksi letuksi. Taikinan sekaan voi lisätä oman maun mukaan kasviksia ja vaikkapa vegemakkaraa. Löydät helpon ohjeen kikherneomeletille täältä. Kikhernejauhoja voi ostaa monista marketeista, kasvisruokaan erikoistuneista kaupoista sekä aasialaisista kaupoista.
- Murennetusta tofusta voi paistaa tofukokkelia. Sen sekaan voi lisätä esimerkiksi sipulia, paprikaa ja muita kasviksia. Tofukokkelin voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa leivän päällä. Löydät herkullisen ohjeen tofukokkelille täältä.
Vegaaniset aamupalavaihtoehdot eivät tietenkään lopu tähän!
Katso lisää vinkkejä Vegaanituotteet.net-sivustolta:
- Murot, myslit ja maustetut puurot
- Kasvimaitotuotteet eli maidot, juustot, jogurtit ja rahkat
- Patukat ja smoothiet
- Leikkeleet
- Levitteet