Herkulliset vegevaihtoehdot joulukinkulle

Perinteiseen joulupöytään sisältyy paljon kasvisruokia, jotka on helppo tehdä myös täysin vegaanisena: laatikoissa voi käyttää kaurakermaa ja rosollistakin voi jättää sillin pois. Pöytään voi kattaa paljon muutakin ihanaa vegeä, kuten leipiä, levitteitä, vegejuustoja, kastikkeita, pyöryköitä, marinoituja kasviksia ja vaikka mitä muuta.

Vaikka tällä tavoin koostettu juhlapöytä notkuukin herkkuja, kaipaa moni silti vaihtoehtoa myös joulukinkulle. Osalle maistuvat seitanpaistit ja muut lihaa muistuttavat tuotteet, kun osa taas haluaa syödä jotain aivan muuta. Valmiita tuotteita sekä hyviä reseptejä löytyy kaikenlaisille makunystyröille!

Valmiit seitanpaistit

Kasvisvaihtoehdot kinkulle ovat hyvin suosittuja, joten ne kannattaa hankkia hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan. Omaa kauppaa voi myös pyytää tilaamaan vegekinkkuja, mikäli niitä ei vielä ole valikoimissa. 

  • Santun seitan juhlaseitan, 1 kg. Sinappihunnutettu seitanpaisti, jonka voi syödä sellaisenaan tai lämmitettynä. Voittanut muutama vuosi sitten Ilta-Sanomien vegekinkkujen makutestin. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.
  • Vegem seitankunkku, 200 g. Sinappihunnutettu ja valmiiksi siivutettu tuote, jonka voi syödä sellaisenaan tai lämmitettynä. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.
  • Vegem kan-a-ton juhlasiivu, 200 g. Vuoden 2022 uutuus. Vaalea siivutettu leikkele, jonka voi syödä kylmänä tai lämmitettynä. Sopii vaikkapa kalkkunan tilalle. Myynnissä K-ryhmällä.
  • Vöner jouluvarras, 1 kg kokonainen varras ja 400 g viipaloitu varras. Kokonaiselle vartaalle voi tehdä sinappihunnutuksen tai sinappi-vaahterasiirappiglaseerauksen. Viipaloidun vartaan voi syödä joko kylmänä tai lämmitettynä. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.
  • Virna artesaaniseitan juhlapäisti, 600 g. Voidaan tarjoilla kuumana tai kylmänä. Myynnissä joissakin K-ryhmän kaupoissa, jotka on listattu tuotteen nettisivulle.
  • Meeat Muu juhlarulla, 600 g. Tuote on kypsä, mutta sille voi halutessaan tehdä sinappihunnutuksen. Tuote on rakenteeltaan pehmeämpi kuin muut seitanpaistit. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.

Seitan valmistetaan vehnäproteiinista eli gluteenista, joten se ei käy keliaakikoille tai muille gluteenille herkille.

Mitä valmista gluteenitonta olisi saatavilla?

Jos seitan ei ole vaihtoehto sen sisältämän gluteenin takia, kokeile Pornaisten palkin joulupölkkyä eli fermentoidusta härkäpavusta valmistettua joulumakkaraa. Joulupölkky valmistetaan kypsentämällä uunissa. Tuote on myynnissä joissakin K-ryhmän kaupoissa. Jos sitä ei ole omassa kaupassasi, voit pyytää heitä tilaamaan.

Suositut reseptit

Juhlapöydän seitanpaistin tai muun päätähden voi valmistaa tietysti myös itse. Tässä muutama idea!

Kuvassa on ylhäältä päin kuvattu linssimureke, joka on väriltään punaruskea ja jonka päällä on paksua ruskean oranssia kastiketta. Murekkeesta on leikattu siivu ja sen vieressä on hopeinen veitsi. Mureke on leivinpaperin päällä ja sen vieressä on vaalea liina sekä rosmariinin oksia.

Mehevä linssimureke. Resepti ja kuva: Paula Heinonen
 

Vegaanihaasteen joulumenut

Kaipaatko inspiraatiota kokonaisen joulumenun suunnitteluun? Nappaa vinkit talteen tästä!

  • Joulumenu numero 1 pitää sisällään reseptit tofuskagenille, paahdetulle savutofulle ruusukaalien kera, valkosipulilla ja rosmariinilla maustetuille lyttyperunoille, punakaali-appelsiinisalaatille, maukkaalle vegekinkun kastikkeelle, mausteiselle joulukakulle, luumurahkatortuille, pehmeälle toffeelle sekä vegaaniselle sinihomejuustolevitteelle, jota voi maistella piparkakkujen kera. 
  • Joulumenu numero 2 sisältää porkkanalaatikkoa, linssimureketta, porkkalaleipiä, paahdettua talvisalaattia, sinappi-siirappitofua, riisipiirakoita, kookosriisipuuroa, jouluista kerrosjälkiruokaa sekä taatelikakkua. 
  • Jos kaipaat ideoita maidottomalle juustotarjottimelle, saat täältä paljon vinkkejä vegaanisista juustoista.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT