Kuvassa on viisi kasviperäistä vaihtoehtoa kinkulle: Santun seitanin juhlapaisti, Vegemin vegekukku, Pornaisten palkin pölkky joulumakkara, Vönerin jouluvarras sekä Muu juhlarulla. Kuvan taustalla on havuja sekä himmeitä jouluvaloja ja käpyjä.

Herkulliset vegevaihtoehdot joulukinkulle

Perinteiseen joulupöytään sisältyy paljon kasvisruokia, jotka on helppo tehdä myös täysin vegaanisena: laatikoissa voi käyttää kaurakermaa ja rosollistakin voi jättää sillin pois. Pöytään voi kattaa paljon muutakin ihanaa vegeä, kuten leipiä, levitteitä, vegejuustoja, kastikkeita, pyöryköitä, marinoituja kasviksia ja vaikka mitä muuta. 

Vaikka tällä tavoin koostettu juhlapöytä notkuukin herkkuja, kaipaa moni silti vaihtoehtoa myös joulukinkulle. Osalle maistuvat seitanpaistit ja muut lihaa muistuttavat tuotteet, kun osa taas haluaa syödä jotain aivan muuta. Valmiita tuotteita sekä hyviä reseptejä löytyy kaikenlaisille makunystyröille!

Teksti on päivitetty 7.12.2023.

 

Valmiit seitanpaistit

Kasvisvaihtoehdot kinkulle ovat suosittuja, joten ne kannattaa hankkia hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan. Omaa kauppaa voi myös pyytää tilaamaan vegekinkkuja, mikäli niitä ei vielä ole valikoimissa. 

  • Santun seitan juhlaseitan, 1 kg. Sinappihunnutettu seitanpaisti, jonka voi syödä sellaisenaan tai lämmitettynä. Voittanut muutama vuosi sitten Ilta-Sanomien vegekinkkujen makutestin. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.
  • Vegem seitankunkku, 200 g. Sinappihunnutettu ja valmiiksi siivutettu tuote, jonka voi syödä sellaisenaan tai lämmitettynä. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.
  • Vöner jouluvarras, kokonainen varras 1 kg ja viipaloitu varras 400 g. Kokonaiselle vartaalle voi tehdä sinappihunnutuksen tai sinappi-vaahterasiirappiglaseerauksen. Viipaloidun vartaan voi syödä joko kylmänä tai lämmitettynä. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.
  • Meeat Muu juhlarulla, 600 g. Tuote on kypsä, mutta sille voi halutessaan tehdä sinappihunnutuksen. Tuote on rakenteeltaan pehmeämpi kuin muut seitanpaistit. Myynnissä S- ja K-ryhmillä.

Vinkki: Muu roast biif, 100 g on suosittu kasvipohjainen leikkele, joka sekin sopii joulupöytään etenkin, jos haluaa kokonaisia vegepaisteja pienemmän annoksen.

Huom! Seitan valmistetaan vehnäproteiinista eli gluteenista, joten se ei käy keliaakikoille tai muille gluteenille herkille.

 

Mitä valmista gluteenitonta olisi saatavilla?

Jos seitan ei ole vaihtoehto sen sisältämän gluteenin takia, kokeile Pornaisten palkin joulupölkkyä eli fermentoidusta härkäpavusta valmistettua joulumakkaraa. Joulupölkky valmistetaan kypsentämällä uunissa. Tuote on myynnissä joissakin K-ryhmän kaupoissa. Jos sitä ei ole omassa kaupassasi, voit pyytää heitä tilaamaan.

 

Suositut reseptit

Juhlapöydän seitanpaistin tai muun päätähden voi valmistaa tietysti myös itse. Tässä muutama idea!

Kuvassa on ylhäältä päin kuvattu linssimureke, joka on väriltään punaruskea ja jonka päällä on paksua ruskean oranssia kastiketta. Murekkeesta on leikattu siivu ja sen vieressä on hopeinen veitsi. Mureke on leivinpaperin päällä ja sen vieressä on vaalea liina sekä rosmariinin oksia.

Mehevä linssimureke. Resepti ja kuva: Paula Heinonen
 

Vegaanihaasteen joulumenut

Kaipaatko inspiraatiota kokonaisen joulumenun suunnitteluun? Nappaa vinkit talteen tästä!

  • Joulumenu I pitää sisällään reseptit tofuskagenille, paahdetulle savutofulle ruusukaalien kera, valkosipulilla ja rosmariinilla maustetuille lyttyperunoille, punakaali-appelsiinisalaatille, maukkaalle vegekinkun kastikkeelle, mausteiselle joulukakulle, luumurahkatortuille, pehmeälle toffeelle sekä vegaaniselle sinihomejuustolevitteelle, jota voi maistella piparkakkujen kera. 
  • Joulumenu II sisältää porkkanalaatikkoa, linssimureketta, porkkalaleipiä, paahdettua talvisalaattia, sinappi-siirappitofua, riisipiirakoita, kookosriisipuuroa, jouluista kerrosjälkiruokaa sekä taatelikakkua. 
  • Jos kaipaat ideoita maidottomalle juustotarjottimelle ja muille jouluisille herkuille, saat täältä paljon vinkkejä!
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles