Vegaanihaasteen ihana joulumenu
Joulumenun on laatinut ja kuvat ottanut Pidempi korsi -blogin Paula Heinonen.
Vegaanihaasteen joulumenu on täysin kasviperäinen kattaus monenlaisia makuja ja herkkuja! Ota tästä talteen reseptit tofuskagenille, paahdetulle savutofulle ruusukaalien kera, valkosipulilla ja rosmariinilla maustetuille lyttyperunoille, punakaali-appelsiinisalaatille, maukkaalle vegekinkun kastikkeelle, mausteiselle joulukakulle, luumurahkatortuille, pehmeälle toffeelle sekä vegaaniselle sinihomejuustolevitteelle, jota voi maistella piparkakkujen kera.
Lue myös Vegaanihaasteen muut vinkit joulun vegeherkuista, kuten suklaista, piparkakkutaikinoista, laatikoista ja vegejuustotarjottimesta täältä.
Tofuskagen
Vegaaninen versio skagenrörasta valmistuu nopeasti ja maistuu niin alkupalana kuin lisukkeena joulupöydässä. Merileväkaviaarin löydät hyvin varusteltujen markettien sekä Ikean valikoimista.
neljälle
- 100 g maustamatonta tofua
- 1 dl kaura- tai soijafraichea
- 1 dl kananmunatonta majoneesia
- 2 rkl sitruunamehua
- 3 rkl merileväkaviaaria
- 1 punasipuli
- ruukku tuoretta tilliä
- 1 kypsä avokado
- 1/4 tl suolaa
- rouhittua mustapippuria
Kuivaa tofu talouspaperilla ja murenna se karkeasti kulhoon.
Hienonna punasipuli ja tuore tilli. Jätä hiukan tilliä leipien koristeluun. Lisää kaikki ainekset kulhoon avokadoa lukuunottamatta ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Pilko avokado pieniksi kuutioiksi ja sekoita se seoksen joukkoon varovasti käännellen, ettei se muussaannu.
Tarjoile tumman leivän tai ruisnappien kanssa. Koristele halutessasi leivät tillillä, punasipulilla ja merileväkaviaarilla.
Paahdettu savutofu ja ruusukaali
Erittäin helppo lämmin lisäke joulupöytään syntyy savutofusta ja ruusukaalista. Savutofu on huikean suosittu tuote, joten se kannattaa hankkia ajoissa ennen jouluaattoa.
neljälle
- 1 pkt kylmäsavutofua
- 300 g ruusukaalia
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl tummaa balsamicoa
- 1/2 tl suolaa
- rouhittua mustapippuria
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Leikkaa ruusukaaleista kannat ja halkaise ne. Kuivaa tofu hellästi talouspaperilla painellen. Murusta tofu käsin karkeasti uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää joukkoon ruusukaalit sekä loput ainekset ja sekoita.
Paahda uunin keskitasolla noin 20–25 minuuttia. Kääntele ainekset puolessa välissä paistoaikaa.
Lyttyperunat valkosipulilla ja rosmariinilla
Lisää lyttyperunoilla makua jouluaterialle! Uunissa rapeiksi paistettuihin lyttyperunoihin voit käyttää kätevästi edellisenä päivänä keitetyt perunat.
neljälle
- 800 g perunoita
- 3 rkl rypsiöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- nippu tuoretta rosmariinia
- suolaa
- rouhittua mustapippuria
Pese perunat hyvin ja keitä kypsäksi suolalla maistetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden hieman jäähtyä.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita yhteen rypsiöljy, valkosipuli ja tuore rosmariini. Asettele perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja lyttää ne esimerkiksi kahvikupin avulla. Levitä öljyseos perunoiden päälle ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet herkullisen paistopinnan.
Maistuva kastike seitanpaistille
Markettien tarjonnasta löytyy joulupöytään sopivia seitanpaisteja jo montaa eri sorttia. Valitse joulupöytään mieleinen seitanpaisti ja valmista sille herkullinen kastike.
neljälle
- 50 g vegaanista margariinia
- 1 sipuli
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 5 dl vettä
- 35 g tomaattipyrettä (1 rkl)
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 rkl sinappia
- 2 dl kaurakermaa- tai fraichea
- suolaa tarvittaessa
Hienonna sipuli. Sulata paistinpannulla nokare margariinia. Ruskista sipuli ja ota se sivuun. Lisää pannulle loppu margariini ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paahda jauhoja pari minuuttia. Lisää vesi joukkoon hiljalleen koko ajan sekoittaen.
Lisää joukkoon myös tomaattipyre, soijakastike, kasvisliemikuutio ja mustapippuri. Anna kastikkeen kuplia ja laske levyn lämpötilaa. Anna kastikkeen hautua kannen alla miedolla lämmöllä vähintään 15 minuuttia. Lisää hiukan vettä tarvittaessa. Lisää lopuksi kastikkeen joukkoon kaurakerma- tai fraiche ja sinappi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Punakaali-appelsiinisalaatti
Punakaali-appelsiinisalaatti on helppo, raikas ja juhlava salaatti joulupöytään. Salaatin voit valmistaa jo edellisenä päivänä – sen maku vain paranee.
neljälle
- 400 g punakaalia
- puolikkaan sitruunan mehu
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 tl vaaleaa siirappia
- 2 appelsiinia
- puoli ruukkua persiljaa
- 1 dl paahdettuja kurpitsan siemeniä
- suolaa
- rouhittua mustapippuria
Pese ja pilko punakaali ohuiksi suikaleiksi. Sekoita sitruunamehu, rypsiöljy sekä siirappi keskenään ja sekoita punakaalin joukkoon.
Kuori appelsiini ja leikkaa se suupaloiksi. Silppua persilja. Paahda kurpitsansiemeniin hiukan väriä kuivalla pannulla ja mausta ne ripauksella suolaa. Sekoita kaikki ainekset ja rouhi lopuksi joukkoon mustapippuria.
Mausteinen joulukakku
Tämä jouluinen kakku saa mausteensa perinteiseltä maustekakulta. Koristele kakun päälle hauska talvinen metsä, jonka lumiset kuuset syntyvät tomusokerilla sirotelluista rosmariinin oksista!
8–10 palaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua pomeranssia
- ½ tl jauhettua neilikkaa
- 1/4 tl suolaa
- 2 dl kaurakermaa
- 1 dl maustamatonta soija- tai kaurajogurttia
- 1 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
- 2 tl omenaviinietikkaa
- rypsiöljyä vuoan voiteluun
Kuorrute
- 2,5 dl vegaanista vispikermaa (esim. Oddlygood Easy Whipping, Fazer Aito vispi, Oatly iMat Visp)
- 150 g maustamatonta kauratuorejuustoa (Oatly Naturell)
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 rkl sokeria
- 1/4 tl kardemummaa
- ½ tl kanelia
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Mittaa kulhoon taikinan kuivat aineet ja sekoita. Lisää joukkoon märät aineet ja sekoita hyvin.
Vuoraa noin 25x30 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja sipaise pintaan rypsiöljyä. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 40–50 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla ja jatka paistoaikaa, jos tikkuun jää taikinaa. Anna kakun jäähtyä täysin.
Valmista kuorrute. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vispaa kuohkeaksi.
Halkaise kakku keskeltä ja levitä osa kermasta pohjien väliin. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle ja koristele esimerkiksi rosmariinikuusilla, puolukoilla ja piparkakuilla.
Luumurahkatortut
Kokeile tänä jouluna täyttää joulutortut luumuhillon sijasta luumurahkalla. Tarjoile tortut tuoreina vaikkapa kahvin tai glögin kera.
10 torttua
- 5 kpl torttutaikinalevyjä
- 1,5 dl vegaanista vispikermaa (esim. Oddlygood Easy Whipping, Fazer Aito vispi, Oatly iMat Visp)
- 1 dl vegaanista vaniljanmakuista rahkaa (Oddlygood)
- 1 dl luumumarmeladia
- 2 rkl sokeria
- tomusokeria koristeluun
Sulata torttutaikinalevyt ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Jaa taikinalevyt kahtia ja aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paista neliöitä uunissa 10–15 minuuttia.
Ota tortut pois uunista ja paina lämpimiin torttuihin keskelle kolot esimerkiksi maustepurkin pohjaa apuna käyttäen.
Valmista täyte sillä aikaa, kun torttupohjat jäähtyvät. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vispaa kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Lusikoi täyte täysin jäähtyneiden torttupohjien päälle ja sihtaa päälle tomusokeria.
Pehmeä kermatoffee
Suloisen makeat kermakarkit valmistuvat kasvipohjaisesta kermasta ja ovat etenkin lasten mieleen. Toffeen voi myös halutessaan lusikoida suoraan kattilasta pieniin makeisvuokiin.
noin 25 kpl
- 1,5 dl sokeria
- 1 dl vaaleaa siirappia
- 1,5 dl kaura- tai soijakermaa*
- 2 tl vaniljasokeria
- 1/4 tl suolaa
- 1 rkl vegaanista margariinia
- (rypsiöljyä)
Mittaa ja sekoita kaikki ainekset margariinia lukuun ottamatta paksupohjaiseen kattilaan. Anna seoksen porista noin 15–20 minuuttia jatkuvasti sekoitellen, kunnes se muuttuu kinuskimaiseksi. Madalla hellan lämpöä keittoajan loppuvaiheessa, ettei seos pala pohjaan.
Ota seos pois hellalta ja sekoita joukkoon margariini. Vuoraa noin 15x25cm lämmön kestävä vuoka leivinpaperilla ja sipaise sen pintaan halutessasi hiukan rypsiöljyä. Kaada seos vuokaan. Anna jähmettyä vuorokauden yli.
Kumoa jähmettynyt toffee leikkuulaudalle ja poista leivinpaperi. Leikkaa suupaloiksi, kääri leivinpaperiin ja rullaa sivut kiinni. Toffeen leikkaaminen helpottuu, kun huuhtelet veitsen välillä kuumalla vedellä.
*Tähän reseptiin sopii käytettäväksi ruokakermatyyppinen kaura- tai soijakerma, jota valmistavat monet merkit, kuten Planti, Pirkka, Oatly ja Alpro. Tähän reseptiin vegekerman ei tarvitse vaahtoutua.
Piparkakut vegaanisella sinihomejuustolla ja viikunahillolla
Testaa hauskaa vegaanista sinihomejuustolevitettä piparkakkujen kanssa. Hillon lisäksi piparkakkujen päälle sopivat myös erilaiset hedelmäviipaleet kuten omena ja persimoni.
- vegaanisia piparkakkuja
- viikunahilloa
- vegaanista sinihomejuustolevitettä
- puolukoita ja unikonsiemenia koristeluun
Vegaaninen sinihomejuustolevite:
- 150 g maustamatonta kauratuorejuustoa (Oatly Naturell)
- 2 rkl Poppamies sinihomejuustonmakuista dippijauhetta
Sekoita ainekset yhteen ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ajan ennen tarjoilua.
Voitele piparkakut sinihomejuustolevitteellä ja lusikoi päälle viikunahilloa. Koristele halutessasi puolukoilla ja unikonsiemenillä.
Vinkki: Valmista kasvipohjaista sinihomejuustoa saattaa bongata jo kauppojen vegehyllyistä, jos todella hyvä tuuri käy. Ilo-tuotesarjaan on saapumassa keväällä vegaaninen sinihomejuusto, josta on ollut myynnissä näyte-eriä pääkaupunkiseudulla!