Jouluinen linssimureke ja muut ihanat talvikelin herkut
Reseptit ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi
Linssimureketta, paahdettua talvisalaattia, porkkanalaatikkoa, riisipiirakoita, porkkalaleipiä ja tietysti ihanaa jälkkäriä! Ota tästä reseptit talteen ja loihdi maukas ateria joulupöytään tai joulukuun muihin juhliin.
Mehevä linssimureke
Linssimureke on juhlava pääruoka joulupöytään. Voit valmistaa murekkeen jo päivää ennen tarjoilua, jolloin maku ja koostumus sen kuin paranevat . Viimeistele linssimureke maistuvalla kastikkeella ja koristele tuoreilla yrteillä.
noin 12 palaa
noin 2 l vetoinen leipävuoka
- 2 keitettyä perunaa
- 2 ½ dl kuivia vihreitä linssejä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 1 punainen paprika
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 2 rkl sinappia
- 2 tl kasvisliemijauhetta
- 2 tl kuivattua timjamia
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl suolaa
Kastike
- 3 rkl ketsuppia
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl siirappia
- 1 rkl tummaa balsamicoa
Keitä ensin perunat kypsiksi tai käytä hyväksi esimerkiksi edellisen päivän jämäperunat.
Huuhtele linssit lävikössä ja keitä kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsät linssit lävikössä.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Kuori sipulit ja siisti porkkanat sekä paprika. Pilko kasvikset monitoimikoneeseen ja aja karkeaksi silpuksi. Lisää joukkoon murekereseptin kaikki aineet ja pyöräytä monitoimikoneessa muutama kerta, kunnes tuloksena on mureketaikina.
Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja sipaise sen pintaan rypsiöljyä. Kumoa mureketaikina vuokaan ja painele se tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 45–50 minuuttia.
Anna valmiin murekkeen vetäytyä ennen kumoamista vähintään 15 minuuttia. Valmista sillä aikaa päälle siveltävä kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Kumoa mureke tarjoilualustalle ja sivele kastike murekkeen päälle.
Jouluinen kerrosjälkiruoka
Tässä jouluisessa kerrosjälkiruoassa on maut kohdillaan: kermaisuutta, kinuskia, kirpeyttä ja mausteisia piparkakkuja!
neljälle
Muscovadokinuski
- 2 dl kaurakermaa
- 2 dl muscovadosokeria
- ripaus suolaa
- (nokare vegaanista margariinia)
Jälkiruoan muut ainekset
- 2 dl kasviperäistä vispikermaa (esim. Oddlygood tai Fazer Aito)
- 2 dl kasvipohjaista maustamatonta rahkaa tai kreikkalaistyylistä jugurttia (esim. Alpro Greek style tai Oatly Havregurt Turkkilainen)
- 2 tl vaniljasokeria
- 100 g puolukoita
- 12 vegaanista piparkakkua (esim. Annas)
- muscovadokinuskia
Valmista kinuski hyvissä ajoin, jopa päivää ennen. Mittaa kattilaan sokeri ja kaurakerma. Keitä seosta koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes se on kastikemaista. Anna kinuskin jäähtyä täysin. Mausta kinuski ripauksella suolaa, ja voit halutessasi lisätä joukkoon nokareen vegaanista margariinia
Vaahdota vispi ja sekoita se kevyesti yhteen vegaanisen rahkan kanssa. Mausta vaniljasokerilla.
Kokoa jälkiruoka laseihin: laita kerroksittain puolukoita, piparkakun muruja, rahka-kermaseosta ja kinuskia. Koristele annos puolukoilla ja piparkakulla.
Kookosriisipuuro
Jos haluat perinteistä aromaattisemman riisipuuron, kokeile kookosmaitoa!
4 annosta
- 2 dl puuroriisiä
- 2 dl vettä
- 4 dl kookosmaitoa
- 5 dl vettä
- ½ tl suolaa
Mittaa riisi ja 2 dl vettä kattilaan. Kuumenna ja keitä hämmentäen, kunnes suurin osa vedestä on imeytynyt riisiin. Kaada joukkoon kookosmaito ja vesi.
Keitä puuroa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 50 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla.
Tarjoile sokerin, kanelin ja vaikkapa margariinisilmän kera.
Vinkki: Ihanan kermainen riisipuuro syntyy kaurakermalla! Keitä riisipuuro veteen ja lisää lopuksi sen sekaan 2 dl kaurakermaa. Puuron voi toki valmistaa myös käyttämällä nesteenä kasvimaitoa. Niistä parhaita ovat kahviin tarkoitetut baristamaidot, kuten Oddlygood Barista. Myös tavallisia kasvimaitoja voi käyttää.
Porkkalaleivät
Tällä ruokatempulla loihdit porkkanoista kylmäsavulohen kaltaista herkkua. Alkuperäisen porkkalaohjeen mukaan porkkanat paistetaan uunissa suolapedissä, mutta keittämällä valmistaminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Nämä porkkalaleivät ovat aina hitti ja puheenaihe joulupöydässä.
noin 10 leipää
Porkkala
- 4 keskikokoista porkkanaa
- 2 l vettä
- ½ dl merisuolaa
- muutama tippa (tai maun mukaan) hikkorisavuaromia
- 1 tl valko- tai omenaviinietikkaa
- 1 rkl rypsiöljyä
Leipiin
- porkkalaa
- limppu-, ruis- tai saaristolaisleipää
- kauratuorejuustoa (Oatly)
- punasipulia
- tuoretta tilliä
- rouhittua mustapippuria
Kuori porkkanat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi noin 20 minuuttia. Nosta porkkanat jäähtymään leikkuulaudalle.
Sekoita nestesavu, etikka ja rypsiöljy keskenään.
Leikkaa jäähtyneet porkkanat ohuiksi nauhoiksi esimerkiksi juustohöylällä. Yhdistä porkkanat ja marinadi kannelliseen astiaan ja kääntele niin, että jokainen porkkananauha saa osansa marinadista. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli.
Kaada valmiista porkkalasta ylimääräinen marinadi pois.
Voitele leipä kauratuorejuustolla. Asettele päälle porkkalaa ja koristele punasipulilla, tillillä ja rouhitulla mustapippurilla. Halutessasi voit puristaa päälle myös sitruunamehua.
Viiden ainesosan sinappi-siirappitofu
Marinoitu, uunissa paahdettu tofu sopii pääosan esittäjäksi jouluaterialle. Nauti makean tulinen tofu paahdettujen kasvisten, laatikoiden ja hyvän kastikkeen kera.
kahdelle
- 300 g maustamatonta tofua
- 3 rkl sinappia
- 3 rkl vaaleaa siirappia (esim. agavesiirappia)
- 1-2 rkl soijakastiketta
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- rypsiöljyä uunipellille
- (kokonaisia neilikoita koristeluun)
Taputtele tofu kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa noin 1 cm paksuisiksi siivuiksi.
Mittaa marinadin ainekset kulhoon ja sekoita. Asettele tofun siivut marinadiin ja kääntele niin, että kaikki saavat siitä osansa. Sulje astia kannella ja anna marinoitua useamman tunnin tai mielellään yön yli.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Levitä uunipellille leivinpaperi ja voitele paperi kevyesti rypsiöljyllä. Asettele tofusiivut pellille ja sudi päälle marinadia reilulla kädellä.
Paista tofuja uunin keskitasolla ensin noin 10–15 minuuttia. Kun tofut ovat saaneet kauniin paistopinnan, käännä ne, sudi päälle marinadia ja paista vielä 10–15 minuuttia. Ota valmiit tofut uunista ja sudi loput marinadit päälle.
Taatelikakku
Tämän klassisen joulukakun kinuskinen maku vain paranee, kun se saa maustua jääkaapissa. Omenaviinietikka yhdistettynä leivinjauheeseen on tämän taatelikakun mehevyyden salaisuus.
noin 15 palaa
halkaisijaltaan 20 cm vuoka
- 250 g kivettömiä taateleita (tiivis paketti)
- 2 dl sokeria
- 2 dl vettä
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 tl vaniljasokeria
- ½ tl kardemummaa
- 1/4 tl suolaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 dl kaurakermaa
- 1 tl omenaviinietikkaa
Vuokaan
- rypsiöljyä tai vegaanista margariinia
- korppujauhoja
Koristeluun
- tomusokeria
Pilko taatelit kattilaan ja tarkista samalla, ettei joukossa ole kiviä. Mittaa joukkoon sokeri ja vesi. Keitä, kunnes taatelit ovat täysin pehmenneet, noin 15 minuuttia. Siirrä taateliseos jäähtymään.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita hyvin. Kaada rypsiöljy, kaurakerma ja omenaviinietikka jäähtyneen taateliseoksen joukkoon. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin.
Voitele kakkuvuoan pinta joko rypsiöljyllä tai margariinilla ja leivitä korppujauhoilla. Kumoa taikina vuokaa ja levitä tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla noin 50–60 min. Testaa kypsyys puutikulla: jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistoaikaa.
Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla.
Vegaaniset riisipiirakat
Riisipiirakat kuuluvat moneen jouluun. Niitä sopii popsia jokaisella joulun aterialla ja ne maistuvat sekä lämpiminä että kylminä.
16 piirakkaa
Taikina
- 1 ½ dl ruisjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl vettä
- 1 tl suolaa
Riisipuuro
- 2 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 7 dl maustamatonta soija- tai kauramaitoa
- 1 tl suolaa
Voiteluun
- 50 g vegaanista margariinia
- 2 rkl soija- tai kauramaitoa
Aloita valmistamalla taikina. Yhdistä kaikki ainekset ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä sen aikaa, kun valmistat puuron.
Mittaa kattilaan vesi ja riisit. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää soija- tai kauramaitomaito ja anna porista miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia aina välillä sekoittaen. Mausta suolalla. Anna puuron jäähtyä hiukan ennen piirakoiden tekoa.
Pyörittele taikinasta 3 noin 3–4 cm paksuista pötköä ja nypi pötköistä yhteensä 16 kappaletta 2 cm pituista palaa. Pyöritä palat palloiksi ja kauli ohuiksi soikioiksi ruisjauhoja apuna käyttäen. Lisää soikioihin 2 rkl riisipuuroa ja painale reunat kiinni. Aseta piirakat suoraan uunipellille ilman leivinpaperia, sillä paperi voi palaa kuumassa uunissa.
Paista piirakat 250–300 asteessa 10–15 minuutin ajan. Piirakoiden paistuessa sulata margariini ja lisää joukkoon soija- tai kauramaito. Voitele piirakat heti, kun nostat ne uunista.
Porkkanalaatikko
Porkkanalaatikko on monen joulupöydän kestosuosikki. Tällä reseptillä valmistat helpon ja herkullisen porkkanalaatikon täysin kasviperäisenä.
noin 8 annosta
2 l vetoinen vuoka tai useampi pienempää
- 1 kg porkkanoita
- 7 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 dl puuroriisiä
- 3 dl kaurakermaa
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl korppujauhoja
- ½ tl suolaa
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 1/4 tl valkopippuria
Pinnalle
- 2 rkl korppujauhoja
- (kasvimargariinia nokareina)
Kuori ja pilko porkkanat kattilaan. Lisää vesi sekä suola ja keitä porkkanat pehmeiksi. Ota porkkanoiden keitinvesi talteen ja laita riisi keittymään siihen pakkauksen ohjeen mukaan.
Kun porkkanat ovat hiukan jäähtyneet, soseuta ne teho- tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaurakerma, siirappi, korppujauhot ja mausteet. Sekoita hyvin.
Valuta riisi tarvittaessa lävikössä ja sekoita porkkanasoseen joukkoon. Sipaise öljyä uunivuoan pintaan ja levitä seos tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja halutessasi muutama nokare vegaanista margariinia.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Paahdettu talvisalaatti
Paahdettu salaatti on maukas lisäke joulun pääruualle. Jos haluat tehdä itse salaatista kevyen pääruoan, voit paahtaa pellillä samaan aikaan myös perunaa tai bataattia ja tuplata kikherneiden määrän.
neljälle
- 6 punajuurta
- 2 isoa porkkanaa
- 4 valkosipulinkynttä
- tölkki keitettyjä kikherneitä (380 g)
- 2 isoa lehtikaalin lehteä
- ½ dl rypsiöljyä
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl tummaa balsamicoa
- ½ tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl kuivattua timjamia
- ½ tl kuivattua rosmariinia
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kuori ja pilko punajuuret ja porkkanat suupaloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja halkaise kahtia. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskottele päälle noin 2 rkl rypsiöljyä. Lisää joukkoon siirappi, balsamico ja muut mausteet. Sekoita ja laita uunin keskitasolle paahtumaan.
Kun kasvikset ovat paahtuneet noin 15 minuuttia, valuta kikherneet, lisää ne pellille ja pirskottele loput öljyt päälle. Anna salaatin paahtua vielä 15 minuuttia.
Huuhtele lehtikaali ja leikkaa kova lehtiruoti pois. Revi lehtikaali suupaloiksi. Lisää lehtikaalit pellille viimeiseksi viideksi minuutiksi. Ota paistos pois uunista, sekoita ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.