Kananmunaton ruoanlaitto

Kananmunia käytetään tosi monissa ruoissa, mutta useimmat niistä voidaan tehdä myös ihan ilman kananmunia. Tässä muutama hyvä vinkki!

Pihvi- ja pyörykkätaikinat

Lisää taikinaan joko yhtä tai useampaa seuraavista raaka-aineista. Jos teet taikinan käsin, saat siihen jo tekovaiheessa tuntuman ja tiedät, milloin se on sopivan kiinteää. Muista paistaa pihveihin ja pyöryköihin hyvä paistopinta, sillä se osaltaan pitää pihvin ja pyörykän koossa!

  • Korppujauho
  • Murennettu leipä
  • Kaura- tai jokin muu hiutale
  • Vehnä- tai jokin muu jauho
  • Gluteenijauho
  • Kikhernejauho eli gramjauho
  • Psyllium
  • Perunahiutale tai raastettu peruna (kypsä tai raaka)
  • Perunajauho, maissitärkkelys tai muu tärkkelys

Leivittäminen

  • Tee vedestä sekä perunajauhoista, muusta tärkkelyksestä tai vehnäjauhoista seos ja käytä sitä leivittämisessä kananmunan tilalla. Seoksen voi maustaa esim. suolalla ja pippurilla.
  • Leivittämiseen voi käyttää myös aqua fabaa eli säilykepapujen lientä.

Makaronilaatikko ja munamaito

  • Munamaidon voi valmistaa soseutetusta pehmeästä tofusta, joka on sekoitettu johonkin kasvimaitoon.
  • Makaronilaatikosta saa kiinteän myös käyttämällä siinä raakoja makaroneja. Kokeile esimerkiksi tätä kehuttua reseptiä.
  • Makaronilaatikon nesteenä voi käyttää esimerkiksi kaura- tai soijakermaa tai ihan vain mitä tahansa maustamatonta kasvimaitoa, jos laatikon kiinteydellä ei ole kauheasti väliä.

Munakkaat

Munaruoat

Kananmunan makua?

Keitetty kananmuna tuoksuu ja maistuu vähän rikille. Saman maun saa mustasta suolasta eli kala namakista! Sitä voi ostaa kasvisruokiin erikoistuneista kaupoista sekä aasialaisista ruokakaupoista. Musta suola kannattaa lisätä annokseen vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sen aromi haihtuu nopeasti.

Leipominen

Jos kaipaat vinkkejä kananmunan korvaamiseen leivonnassa, tutustu tähän oppaaseen