Kuvassa on valkoisessa kulhossa mustapapupyöryköitä kasassa. Pyörykät ovat vaaleanruskeita ja niissä näkyy pieniä mustapapupaloja sekä persiljaa.

Ruoanlaitto ilman kananmunia

Useimmat ruoat voidaan valmistaa myös ilman kananmunia, vaikka niihin perinteisesti olisikin niitä käytetty. Tässä muutama vinkki, joilla pääset alkuun!

Kasvispihvi- ja pyörykkätaikinat

Pavuista, linsseistä, soijarouheesta tai juureksista voi tehdä pihvejä ja pyöryköitä. Jotta ne pysyvät koossa, niihin kannattaa lisätä jotain taikinaa sitovaa ainesosaa. Kananmunaa siihen ei tarvita!

Lisää taikinaan joko yhtä tai useampaa näistä raaka-aineista. Lisää ensin ruokalusikallinen tai pari ja sekoita taikinaa. Lisää määrää, jos taikina ei tunnu riittävän kiinteältä. Kokeilemalla selviää, mikä sopii juuri sinun kokkaustyyliisi parhaiten!

 • Korppujauho
 • Murennettu leipä, esim. ranskanleipä tai paahtoleipä
 • Kaurahiutale tai jokin muu hiutale
 • Vehnäjauho ja muut jauhot
 • Gluteenijauho
 • Kikhernejauho
 • Perunahiutale, muusiperunapakaste, raastettu raaka peruna tai raastettu kypsä peruna
 • Perunajauho, maissitärkkelys tai jokin muu tärkkelysjauho

(Myös psylliumia voi käyttää, mutta käytä sitä vain ihan vähän, sillä se on hyvin kuitupitoinen ja voi aiheuttaa vatsaoireita tottumattomalle.)

Jos teet taikinan käsin, saat siihen jo tekovaiheessa tuntuman ja tiedät, milloin se on sopivan kiinteää ja pysyy koossa. Taikina kannattaa laittaa hetkeksi jääkaappiin vetäytymään ennen sen muotoilua.

Muista paistaa pihveihin ja pyöryköihin hyvä paistopinta, sillä se osaltaan pitää pihvin ja pyörykän koossa! Jos pannulla paistaminen on vaikeaa, voit paistaa pihvit ja pyörykät myös uunissa.

Leivittäminen

Tee vedestä sekä perunajauhoista, muusta tärkkelyksestä tai vehnäjauhoista seos ja käytä sitä leivittämisessä kananmunan tilalla. Seoksen voi maustaa esim. suolalla ja pippurilla.

Leivittämiseen voi käyttää myös aquafabaa eli säilykepapujen lientä. (Ei papujen liotusvettä.)

Makaronilaatikko ja munamaito

 • Munamaidon voi valmistaa soseutetusta pehmeästä tofusta, joka on sekoitettu johonkin kasvimaitoon.
 • Makaronilaatikosta saa kiinteän myös käyttämällä siinä raakoja makaroneja. Kokeile esimerkiksi tätä kehuttua reseptiä.
 • Makaronilaatikon nesteenä voi käyttää esimerkiksi kaura- tai soijakermaa tai mitä tahansa maustamatonta kasvimaitoa, jos laatikon kiinteydellä ei ole kauheasti väliä.

Munaruokien kasviperäiset vaihtoehdot

Kananmunan makua?

Keitetty kananmuna tuoksuu ja maistuu vähän rikille. Hämmentävän aidosti kananmunaa muistuttavan maun saa mustasta suolasta eli kala namakista!

Sitä voi ostaa joistakin perusruokakaupoista, kasvisruokiin erikoistuneista kaupoista sekä aasialaisista ruokakaupoista. (Ihan kaikki musta suola -nimellä myytävä suola ei ole kala namakia, joten varmimmin saa kananmunamaisen maun niillä tuotteilla, joissa lukee kala namak.)

Musta suola kannattaa lisätä annokseen vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sen aromi haihtuu nopeasti. Se toimii erityisen hyvin munattomassa voissa ja kikherneomeletissa.

Leipominen

Jos kaipaat vinkkejä kananmunan korvaamiseen leivonnassa, tutustu tähän oppaaseen


Kuva: Helpot mustapapupyörykät, Liisa Soultanis, Vege it -blogi

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles