Näin valmistat maukkaat kasvissosekeitot
Kädenkäänteessä valmistuvaan kasvissosekeittoon on kätevä tyhjentää jääkaapin nurkkiin jääneet kasvikset. Keittoon voi upottaa pitkänkin listan kasviksia, mutta myös vain muutamasta aineksesta loihdit maistuvan sopan. Lue tästä lisää!
Kasvikset
Hyvä sosekeitto syntyy kun sen pohjaksi kuullotellaan öljyssä jotain, joka antaa keitolle makua ja syvyyttä, kuten sipuleita, valkosipulia, chiliä ja inkivääriä.
Perunaa tai bataattia löytyy usein sosekeitosta tuomassa täyttävyyttä ja sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana.
Erilaiset juurekset, kaalit ja muut kasvikset porisevat sulassa sovussa kun valmistetaan sosekeittoa.
Tuoreet yrtit ovat myös erinomainen lisä sosekeittoon. Jos yrtti on maultaan voimakas kannattaa sitä lisätä keittoon maltilla.
Pavut, linssit ja tofu
Pavut, linssit ja (maustamaton) tofu tuovat sosekeittoon ruokaisuutta. Tofun voi lisätä keiton sekaan joko keittämisen alussa tai vasta keiton soseuttamisvaiheessa.
Sosekeittoon käyvät niin kuivat kuin esikeitetyt pavut ja linssit. Valmiiksi keitetyt papusäilykkeet ovat nopeita ja käteviä käyttää. Avaa vain purkki, valuta sekä huuhtele pavut ja lisää keiton sekaan.
Jos käytät kuivattuja papuja tai linssejä, huomioi niiden liotus- ja keittoajat. Kuivatun punaisen linssin voi vain lisätä huuhdeltuna keiton sekaan ja keittää kypsäksi noin 15 minuuttia. Muut linssit vaativat pidemmän keittoajan, mutta nekin voi keittää muun keiton seassa.
Jos käytät kuivattuja papuja tai herneitä, liota niitä vähintään 8 tuntia tai yön yli. Kaada huuhteluvesi pois ja keitä ne uudessa vedessä kypsiksi noin tunnin ajan ennen ruokaan lisäämistä. (Liotus- ja keittoajat vaihtelevat papulajikkeen mukaan.) Lue täältä lisää kuivattujen papujen käytöstä.
Tomaattimurskat ja kaurakermat
Tomaattimurskat ja muut tomaattisoseet sopivat myös muhimaan sosekeittoon, ja maustetuista tomaattisäilykkeistä saakin kivasti lisää makua keittoon.
Kasvipohjaiset ruokakermat ja fraichet antavat sosekeitolle pehmeyttä. Näitä ei tarvitse porisuttaa kattilassa, vaan ne lisätään keittoon aivan lopuksi. Myös näistä löytyy sekä maustamattomia ja maustettuja versioita.
Kasvikermojen lisäksi voit testata miltä maistuu sosekeitto, johon on lisätty muutama lusikallinen hummusta!
Vinkki! Kun kattilassa porisee maistuvia kasviksia, mausteeksi voi riittää kasvisliemikuutio sekä lopuksi suola ja pippuri. Ei kannata siis lisätä mausteita valmistuksen aikana, vaan malttaa siihen asti kun pääsee maistamaan valmista keittoa.
Sosekeitto isoilla valkoisilla pavuilla
neljälle
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ punainen chilipalko
- 2 cm pala inkivääriä
- 3 perunaa
- 3 porkkanaa
- tölkki esikeitettyjä isoja valkoisia papuja (á 380 g)
- 2 rkl rypsiöljyä
- 8 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 2 dl kaurakermaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- suolaa tarvittaessa
Kuori ja pilko sipuli, valkosipulinkynnet, inkivääri ja chili. Kuori ja pilko perunat sekä porkkanat kuutioiksi. Valuta pavut siivilässä.
Lorauta kattilan pohjalle tilkka öljyä ja kuumenna. Kuullota ensin sipulit, inkivääri ja chili. Lisää joukkoon perunat, porkkanat ja pavut.
Kaada päälle vesi ja lisää liemikuutio. Anna porista niin kauan kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmeitä.
Ota kattila pois levyltä ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaurakerma ja kuumenna.
Tarkista maku ja lisää maun mukaan suolaa sekä rouhittua mustapippuria.
Muita ihania kasvissosekeittoja
Kokeile vaikkapa näitä valmiita reseptejä!
Haluatko lisää kasvisruokareseptejä?
Jos herkulliset kasvisruokareseptit kiinnostavat ja haluat niitä lisää, ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen! Saat kuukauden ajan joka päivä sähköpostiisi monipuolisen tietopaketin, joka sisältää herkullisten reseptien lisäksi paljon käytännöllistä tietoa ja kiinnostavia artikkeleita. Ilmoittautuminen on täysin ilmaista. Se ei myöskään sido mihinkään eli voit toteuttaa Vegaanihaasteen juuri sinulle sopivalla tavalla joko inspiraatiota kokkailuihisi löytämällä tai vaikka ihan kokonaan vegenä.
Teksti ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi