Täyttävät ja ruokaisat salaatit

Ruokaisa salaatti on kevyttä, mutta täyttävää ja sopii erinomaisesti lounasruoaksi. Ruokaisa salaatti maistuu kylmänä tai siinä voi olla mukana myös lämpimiä elementtejä. Lue tästä vinkit ruokaisan ja maittavan salaatin valmistamiseen. Tekstin lopussa on resepti Nyhtökaura-salaatille!

Kokoa täyttävä salaatti salaattipohjasta, kasviksista, mieleisestäsi kasviproteiinista sekä juureksista tai pastasta. Viimeistele salaatti erilaisin kastikkein ja höystein. 

Salaattipohja

Valitse salaattipohjaksi mieleistäsi lehti- tai keräsalaattia, kuten jäävuorisalaattia, tammenlehväsalaattia, romainesalaattia tai lollo rossoa. Voit käyttää myös valmiita salaattisekoituksia.

Salaatinlehdet kannattaa kuivata salaattia tehdessä, jotta salaatti säilyy raikkaana ja rapsakkana säilytyksenkin aikana. Kuivaa salaatti joko salaattilingolla tai talouspaperilla kevyesti taputtelemalla. 

Salaattipohjaksi käyvät myös keräkaalit tai kiinankaali ohueksi leikattuna. Juustohöylällä saat erityisen ohuita kaalisuikaleita! Paistettu kaali toimii silloin, kun haluat lisätä salaattiin jotain lämmintä.

Kuvassa on leivinpaperin päällä mustalla pöydällä avokadoa, paprikaa, kurkkua, omenaa ja tomaattia. Kasvikset on pilkottu tai viipaloitu osittain.

Kasvikset

Tuttujen tomaatin, kurkun ja paprikan lisäksi kannattaa kokeilla myös kesäkurpitsaa, porkkanaa ja retiisejä tai pieni määrä hienoksi silputtua parsa- tai ruusukaalia.

Jos haluat salaattiin lämpimiä kasviksia, kokeile esimerkiksi höyrytettyä tai keitettyä parsa- tai kukkakaalia. Myös tomaateista tulee maukas salaatintäyte, kun ne paahdetaan ensin uunissa.

Kokeile salaattiin myös hedelmiä. Kirpeä omena, viinirypäleet, erilaiset sitrushedelmät, päärynät, mango ja ananas ovat kaikki erinomaisia salaatin täytteitä.

Ituja kannattaa hyödyntää myös – nykyään kauppojen hyllyiltä löytyy kaikenlaisia jänniä itu-ja versosekoituksia.

Mustalle pöydälle on koottu erilaisia kasviproteiinipakkauksia: keitettyjä punaisia linssejä, kikherneitä, suuria valkoisia papuja, maustettuja tofukuutioita ja Nyhtökauraa sekä keitettyjä ja paistettuja soijasuikaleita pienessä kulhossa.

Kasviproteiinit

Valmiiksi keitetyistä pavuista, linsseistä ja kikherneistä loihdit nopeasti herkullisia ruokaisia salaatteja. Kylmänä toimivat etenkin linssit ja kikherneet. Esikeitetyt linssit voi nopeasti marinoida sitruunamehun sekä suolaripauksen kera ennen salaattiin menoa. Esikeitetyt kikherneet maistuvat parhaiten, kun niitä paahtaa hetken uunissa mausteiden kera. 

Nyhtökaurasta ja valmiista tofupaloista saat hetkessä salaatin kokoon. Niitä käyttämällä ehdit loihtia täyttävän lounassalaatin vaikkapa työpaikan keittiössä.

Kasviproteiineista löytyy myös monenlaisia kanatyylisiä paloja ja suikaleita, joista voi valmistaa vaikkapa caesarsalaatin.

Jos aikaa salaatin tekoon on enemmän, kannattaa testata myös edullisia kuivattuja soijasuikaleita ruokaisan salaatin valmistukseen. Tällöin soijasuikaleet keitetään pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä, jonka jälkeen ne valutetaan siivilässä ja painellaan ylimääräinen vesi pois. Tämän jälkeen suikaleet paistetaan rapeiksi pannulla ja maustetaan esimerkiksi soijakastikkeella ja broilerimausteella.

Kuvassa on mustalla pöydällä leivinpaperin päällä puolikas bataatti sekä paahdettuja bataattikuutioita, bulgurpakkaus sekä bulguria pienessä kulhossa ja pastaa.

Juurekset ja viljatuotteet

Tältäkin osastolta löytyy laaja skaala vaihtoehtoja, jotka lisäävät salaatin täyttävyyttä. Voit valita salaatin täytteeksi pastaa, nuudeleita, bulguria, kuskusia tai kvinoaa.

Myös paahdetuilla kasviksilla kuten bataatilla, punajuurella ja perunalla saat mukavasti täytettä ruokaisaan salaattiin. 

Kuvassa on mustan pöydän päällä leivinpaperi, jonka päälle on aseteltu kaksi salaattikastikepulloa, pestopurkki, hummuspakkaus ja pieni kulhollinen sekalaisia siemeniä.

Kastikkeet ja muut lisukkeet

Kokonaan kasviperäisiä salaatinkastikkeita löytyy kaupan hyllystä montaa sorttia.

Perinteisen salaatinkastikkeen lisäksi kannattaa salaattiin kokeilla myös eri makuisia hummuksia ja vegaanisia pestoja.

Viimeisen silauksen salaatille antavat rapeat siemenet tai itse valmistetut leipäkrutongit.

Ruokaisa nyhtökaura-pastasalaatti

neljälle

  • 300 g kierrepastaa
  • 1–2 rkl rypsiöljyä
  • paketti Nyhtökauraa (Nude-maku 240 g)
  • 1 ruukku jääsalaattia (100 g)
  • puolikas kurkku
  • 1 punainen paprika
  • rasia kirsikkatomaatteja (250 g)
  • 3 rkl punaista pestokastiketta (Pirkka Arrabbiata)
  • kourallinen kurpitsansiemeniä

Keitä pasta ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

Lorauta paistinpannulle tilkka öljyä ja paista Nyhtökauraan hiukan rapsakkaa pintaa. Ota Nyhtökaura sivuun jäähtymään. 

Kun pasta on kypsää, valuta keitinvesi pois ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä. Sekoita pasta, Nyhtökaura ja pesto keskenään. Voit lisätä pestoa runsaamminkin makusi mukaan.

Huuhtele salaatti ja kasvikset. Revi salaatti ja pilko kasvikset suupaloiksi. Kokoa salaatti lautaselle ja lisää annoksen päälle kurpitsansiemeniä. 


Teksti ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi

Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT