Tortillat ja tacot sopivat niin arkeen kuin bileisiinkin

Tortillat ja tacot mielletään usein bileruoaksi, mutta ne käyvät hyvin myös arkeen. Tortillalätty tai tacokuori on helppo täyttää ja syödä kiireenkin keskellä, jos jääkaapissa on valmiiksi pilkottuja kasviksia ja jotain herkullista kasviproteiinia.

Tortillalätyt, tacot ja nachot

Ruokakauppojen tortillalätyt ja tacokuoret ovat yleisesti ottaen aina täysin kasviperäisiä. Tortillalätyissä on sekä vehnästä, maissista tai näiden sekoituksesta tehtyjä vaihtoehtoja että myös gluteenittomia tuotteita. 

Tacokuorista löytyy perinteisiä ja pehmeitä versioita sekä "tacolautasia" johon mahtuu paljon täytteitä.

Nacholastuista maustamattomat ovat vegaanisia, mutta maustettujen lastujen kohdalla kannattaa tarkistaa tuotesisältö.

Kuvassa on puisen leikkuulaudan päällä salsaa, guacamolea, vegaanista juustokastiketta ja kaurafraichea.

Kastikkeet

Tortillat, tacot ja nachoannokset voi höystää monella erilaisella kastikkeella kuten salsalla, guacamolella, kaura- tai soijafraichella ja vegaanisella juustokastikkeella. Maistuvan annoksen loihdit jo vaikkapa salsaa ja kaura- tai soijafraichea käyttäen.

Kastikkeetkin on helppo tehdä itse, mutta löydät niitä myös valmiina kaupasta. Jopa valmista juustokastiketta saa vegaanisena versiona: Frankful Vegan Ch**se dip. Juustokastiketta voi tehdä myös itse vähän yllättävistä aineksista. Reseptin löydät alta.

Myös erilaiset vegaaniset salaatinkastikkeet sopivat erinomaisesti maustamaan tortilloja ja nachoannoksia.

Kuvassa on leikkuulaudan päällä Härkis- ja Beanit-pakkaukset, salsapurkki sekä paistettua soijarouhetta.

Kasviproteiinit

Tortillojen, tacojen ja nachoannosten täytteeksi sopivat erinomaisesti erilaiset pavut ja jauhelihaa muistuttavat kasviproteiinituotteet kuten soijarouhe, murennettu ja paistettu tofu, Härkis tai Beanit-muru. Aineksia voi myös sekoittaa, ja herkullinen täyte syntyykin vaikkapa yhdisttämällä soijarouhetta ja kidneypapuja.

Monet tuotemerkit ovat tehneet tex mex -ruoanlaiton helpoksi ja tarjoavat valmiiksi maustettuja tuotteita kuten Härkis tex mex ja Nythökaura mexican. Go Green merkiltä löytyy valmiita papusekoituksia kastikkeineen, jotka tarvitsee vain lämmittää.

Käytä hyväksi myös tex mex -hyllyn valmiita maustepusseja maustamaan valitsemasi kasviproteiinitäyte.

Kuvassa on useita pieniä kulhoja. Kulhoissa on vegaanista juustoraastetta, punasipulia, paprikaa, ituja ja tomaattia. Saman leikkuulaudan päällä on myös ananas-, jalapeno- ja maissipurkit sekä kulho, jossa on salaattia ja punakaalia.

Kasvikset ja muut täytteet

Lisää tuoreita kasviksia mielesi mukaan tortilloihin ja tacoihin: tomaattia, paprikaa, kurkkua, sipulia, punasipulia, salaattia...

Yksinkertaisen herkullinen tortilla valmistuu, kun täytät sen lämpimällä paputäytteellä, kaali-porkkanaraasteella ja laitat kastikkeeksi kaurafraichea ja salsaa. Potkua saat tietenkin lisäämällä joukkoon muutaman jalapenon tai tuoretta chiliä.

Myös erilaiset vegaaniset juustoraasteet ja kuutiot sopivat täytteeksi tai sulatettavaksi nachopellin päälle.

Vegaaninen juustokastike

  • 2 pientä perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 dl keitinvettä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 2 dl ravintohiivahiutaleita

Kuori perunat sekä porkkanat ja pilko ne saman kokoisiksi paloiksi. Keitä pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä hieman.

Ota 1 dl keitin vettä talteen ja kaada loput pois. Lisää kaikki aineet kulhoon ja valmista sileä kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Anna kastikkeen maustua tovi ennen tarjoilua.

Paputäyte tortilloihin, tacoihin ja nachopeltiin

neljälle

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen paprika
  • tölkki keitettyjä mustapapuja (285 g)
  • tölkki keitettyjä kidneypapuja (380 g)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 pussi tacomaustetta (30 g)
  • 1 dl vettä
  • 2 tomaattia tai 150 g kirsikkatomaatteja
  • chilihiutaleita maun mukaan

Hienonna sipulit ja pilko paprika suupaloiksi. Valuta pavut siivilässä.

Lorauta pannulle öljyä ja kuumenna. Kuullota ensin sipulit. Lisää pannulle paprika, pavut, soijakastike sekä tacomaustepussi ja kaada päälle vesi.

Samalla kun paistos muhii, pilko tomaatit. Lisää tomaatit lopuksi papupaistoksen joukkoon ja mausta chilihiutaleilla.

Käytä täytteenä tortilloihin, tacoihin tai nachopeltiin. Lisää annokseen mieleisesi kasvikset ja kastikkeet.


Teksti ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi

Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT