Kuvassa on kanatonta viillokkia lautasella porkkanaraasteen, paahdetun kukkakaalin ja riisin kera. Lautasen vieressä on ruisleipäsiivu sekä veitsi ja haarukka ja tuoretta lehtipersiljaa. Kuvan päällä on erilaisia kanan tavoin käytettäviä kasviproteiineja: Muu kasvisuikale, Härkis-härkäpapusuikale, Soyappetit soijasuikaleet, Nyhtökaura, Vöner curryviipaleet ja Jalotofu revitty tofu.

Kanalle on paljon kasviperäisiä vaihtoehtoja

Tekstiä päivitetty 29.12.2023. Kuvassa kanaton viillokki kanamaisisista suikaleista, jonka reseptin on Vegaanihaasteelle luonut Paula Heinonen.
 

Moni arkiruoka rakennetaan broilerisuikaleiden ympärille: kastikkeet, salaatit, kiusaukset, pastaruoat ja vaikkapa pitaleivät. Näistä perusruoista ei tarvitse luopua, vaikka vähentäisi eläinperäisen ruoan kulutusta tai alkaisi kasvissyöjäksi, sillä ne on helppo muokata vegeiksi vaihtamalla broileri kasviproteiineihin.

Kaupoissa on tarjolla paljon erilaisia kasviproteiinivaihtoehtoja, joita voidaan käyttää kuin kanaa. Osa tuotteista on jopa maultaan ja rakenteeltaan kanamaisia. Lue siis tästä vinkit kanattomista vaihtoehdoista!

 

Mitä mausteita kannattaisi käyttää?

Kanattomien ruokien mausteina voit käyttää ihan samoja mausteita, mitä käyttäisit kanaruokaakin valmistaessasi: currytahnaa tai -jauhetta, valkosipulia, cajunmaustetta tai vaikkapa broilerimaustetta, joka sekin on vegaanista.

 

Vaihtoehtoja kanalle

Muu: Kasvisuikale hunajainen
Nämä vehnäproteiinipohjaiset suikaleet voi heittää pannulle ja käyttää kuten broilerisuikaleitakin.

Härkis-härkäpapusuikaleet
Härkis-sarjan härkäpapusuikaleet sisältävät härkäpavun lisäksi herneproteiinia. Suikaleet voi paistaa ja lisätä esimerkiksi salaattiin, pitsaan tai keittoon. Makuvaihtoina ovat umami, chili, valkosipuli & yrtti sekä lempeä sitruuna.

Tofu
Tofua on valmistettu Kiinassa jo tuhansia vuosia, ja se onkin kiinalaisissa keittiöissä monen ruoan perusraaka-aine. Tofua voi tietysti käyttää myös monella muulla tavalla, mutta se sopii hyvin myös kanan tilalle. Maustamaton tofu voi olla aloittelijalle vähän haastava maustettava, ja valmiiksi maustetut versiot ovatkin helppo valinta. Kannattaa myös tutustua tähän Vegaanihaasteen tofutekstiin.

Jalotofu: paahtopalat
Jalotofun paahtopalat eli revitty ja paahdettu tofu on etenkin ensi kertaa tofuun tutustuvalle kiva ja kovasti tykätty, melko uusi tuote. Paahtopalat ovat revittyä tofua, joka on kevyesti paahdettu öljyssä. Saatavilla on maustamaton, maustettu sekä Aasia-versio.

Oumph!
Oumph! on soijapohjainen kasviproteiini, jota on saatavilla sekä maustamattomana että monin tavoin maustettuna, ja siinä on hyvä purutuntuma. Oumph käy kaikkialle, mihin laittaisit paistettua kanaakin eli pitsaan, salaattiin, keittoon, tacoihin ja wokkiin. Oumph!-tuotteet löydät pakasteesta.

Vöner: Curry Sliced
Seitankebabistaan tunnetussa Vöner-tuotesarjassa on myös vähän kanamaisemmin maustettua seitania. Käytä esimerkiksi pitsaan, leipien täytteeksi, kiusauksiin tai salaattiin. 

Soijasuikaleet
Kuivatuotteena myytävät soijasuikaleet ovat edullinen ja hyvin säilyvä vegeproteiini. Ne sopivat hyvin kanan tilalle monenlaisiin ruokiin. Lue täältä lisää soijasuikaleiden käytöstä.

Hernis-safkasuikaleet
Hernis on herneproteiinista valmistettu, hyvin säilyvä kuivatuote. Sitä käytetään samoin kuin soijasuikaletta.

Quorn vegaaninen gourmet filee. Quorn valmistetaan myko- eli sieniproteiinista, mutta se ei maistu sieniltä. Vegaanista fileetä voi käyttää samaan tapaan kuin kanan rintafilettä. (Huom! Useimmat muut Quorn-tuotteet sisältävät kananmunaa. Tunnistat täysin kasviperäiset Quorn-tuotteet helposti niiden pakkauksen etupuolella olevasta vegan-tekstistä.)

Jakkihedelmä
Säilykkeenä myytävää nuorta jakkihedelmää voi käyttää ruoanlaitossa kanan tilalla. Sen rakenne on vähän kanamaisen säikeinen ja maku sen verran mieto, että sen voi maustaa juuri mieleiseksi. 

Ruoanlaitossa käytetään nimen omaan nuorta, suolaveteen säilöttyä hedelmää, ei tuoretta eikä myöskään siirappiin säilöttyä hedelmää. Jakkihedelmäsäilykkeitä voi etsiä aasialaisista kaupoista, mutta niitä voi hyvällä tuurilla tulla vastaan myös ihan perusruokakaupassakin Del Monte-merkiltä. Koska jakkihedelmä on hedelmä, sen proteiinipitoisuus ei ole merkittävä. 

 

Reseptivinkkejä

 

Entä jos en pidä kanasta tai halua syödä kanaa muistuttavia tuotteita?

Jos et pidä kanasta, voi olla, että et pidä myöskään kanan tavoin käytettävistä vegetuotteista. Ne ovat kuitenkin tärkeä asia heille, jotka pitäisivät kyllä kanan mausta, mutta haluavat eettisistä, ekologisista tai terveydellisistä syistä syödä mieluiten kasvisruokaa. Näillä tuotteilla voi tehdä tuttuja ruokia ilman, että se olisi ristiriidassa omien arvojen ja toiveiden kanssa. 

Kaikki tässä mainitut tuotteet eivät maistu kanalta, vaikka niitä voikin käyttää kanan tavoin.

Kasviperäisiä proteiinin lähteitä on paljon ja niitä voi käyttää monenlaisilla tavoilla. Myöskään tässä tekstissä lueteltuja tuotteita ei tarvitse käyttää juuri kanan tilalla, vaan niistä voi tehdä vegeherkkuja ihan ilman viittausta kanaankin. Jos olet perinteisempien kasviproteiinien ystävä, lue Vegaanihaasteen artikkelit tofusta, seitanista ja palkokasveista.

 

Ruokakuvat: Paula Heinonen
Tuotekuvat: tuotteiden valmistajat.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles