Kuvassa on asetelma monenlaisia kasviksia: kaaleja, parsaa, kurpitsaa, salaattia, maissia, paprikaa, parsakaalia ja kesäkurpitsaa.

Kasvisvinkki kuukauden jokaiselle päivälle

Syötäviä kasveja on maailma pullollaan. Tässä niistä esitellään 31 eli yksi kuukauden jokaiselle päivälle. Saat myös paljon reseptivinkkejä!

1. Paprika

Tiesitkö, että paprikassa on valtavasti C-vitamiinia? Enemmän kuin esimerkiksi appelsiinissa tai tyrnimarjassa! Sitä kannattaakin rouskutella erityisesti raakana, mutta se sopii myös moniin lämpimiin ruokiin.

2. Punasipuli

Sipuleiden joukko on suuri ja rakastettu! Hyvin moni resepti alkaakin kehotuksella pilkkoa sipulit.

Punasipuli on yksi sipuliperheen kauneimmista. Se sopii erityisen hyvin salaatteihin ja marinoitavaksi. Marinoitua punasipulia voi hyödyntää esimerkiksi lisukkeena, burgereiden ja voileipien täytteenä sekä salaattien osana. Kokeile myös tätä helppoa sienisalaattia.

3. Fenkoli

Fenkoli on monelle vähän vieras vihannes. Sen maku on lakritsaisen raikas, mutta sen verran voimakas, että siihen kannattaa totutella pieninä annoksina. Fenkolia voi käyttää sekä raakana että kypsennettynä.

4. Kukkakaali

Kukkakaalia voi rouskutella raakana, ja se käy tietysti myös lämpimiin ruokiin ja salaatteihin. Myös kukkakaalin lehdet ja varsi ovat syötäviä. Kukkakaalista on tutun valkoisen lisäksi monia muitakin kauniita värimuotoja.

5. Punajuuri

Punajuuri on kaunis ja maanläheinen juures, joka sopii niin keittoihin kuin uunipellillekin paahdettavaksi. Punajuurta ei suositella syötävän raakana.

6. Lanttu

Lanttu on hyvä C-vitamiinin lähde, joka on saanut alkunsa kaalin ja nauriin risteymästä. Se sopii pataruokiin, keittoihin ja jopa wokkiin. Herkullista se on myös raakana rouskuteltuna.

7. Porkkana

Porkkana on monille tuttu juures niin lämpimistä ruoista kuin raakana rouskuteltavanakin. Se käy monenlaisiin yllättäviinkin resepteihin ja myös leivontaan.

8. Parsakaali

Parsakaali sopii hyvin keittoihin, wokkeihin tai paahdettavaksi. Sitä voi myös vain kypsentää sellaisenaan ruoan lisukkeeksi. Lisukeparsakaalia kannattaa höyryttää/keittää vain muutama minuutti. Se on valmis, kun sen väri on muuttunut syvän vihreäksi ja se on napakan pehmeä.

Parsakaalista voi kukintojen lisäksi syödä myös varren sekä lehdet. Sitä voi syödä myös raakana. Jos kukinto on päässyt ruskistumaan, maistuu parsakaali kitkerältä.

9. Ruusukaali

Ruusukaali on kaaliperheen pienin. Se käy hyvin paistettavaksi, paahdettavaksi ja lämpimään salaattiin. Sitä voi syödä myös raakana.

Leikkaa ruusukaalin kuiva kanta pois ja poista uloimmat, nuutuneet lehdet. Isommat ruusukaalit kannattaa halkaista, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Liian pitkä keittoaika voi saada ruusukaalin maistumaan kitkerältä.

10. Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on hyvä perusvihannes. Se on maultaan mieto, joten se sujahtaa helposti kaikenlaisten ruokien sekaan. Kokeile sitä myös leivontaan!

11. Bataatti

Bataatti on herkullinen, makeahko juures, joka sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Se toimii paahdettuna salaateissa ja tuo ihanaa väriä pataruokiin ja vaikkapa perunamuusin joukkoon. Se sopii myös leivontaan, sillä se antaa esimerkiksi kakuille mehevyyttä.

12. Peruna

Peruna on tuttu lisuke ja lukuisien ruokien perusraaka-aine. Jos etsit erityisen maukasta perunalajiketta, kokeile annabellea! Se on kiinteämaltoinen peruna, joten se sopii hyvin keittoihin ja perunasalaattiin.

13. Lehtikaali

Lehtikaali sisältää paljon kalsiumia, rautaa ja C-vitamiinia. Siinä voi olla tottumattomalle voimakas maku, mutta kevyt kypsentäminen pehmentää makua. Lehtikaalin kovaa lehtiruotia ei yleensä syödä, mutta lehden pehmeät osat irtoavat helposti repimällä. Lehtikaalia myydään sekä tuoreena että pakasteena. 

14. Maa-artisokka

Maa-artisokka on monelle ehkä vielä vähän vieras juures, mutta tutustumisen arvoinen. Sitä myydään sekä tuoreena että valmiina soseena.

15. Kelta- ja raitajuuri 

Keltajuuri ja raitajuuri ovat vähemmän sotkuisia vaihtoehtoja herkulliselle punajuurelle. Ne ovat makumaailmaltaan punajuurimaisia, mutta miedompia. Ne käyvät samoihin ruokiin kuin punajuurikin eli esimerkiksi uunijuuresten sekaan.

16. Purjosipuli

Purjo on maultaan mieto ja hienostunut sipuli. Purjosipuli kannattaa halkaista pitkittäin ja pestä hyvin kerrosten välistä ennen kokkaamista, koska sinne kertyy purjon kasvaessa maa-ainesta. Purjosipulin vihreät osat voivat sopia niille herkkävatsaisille, joille sipuli aiheuttaa oireita.

17. Nauris

Nauris on monen kesäherkku, jota ostetaan torilta ja rouskutellaan raakana. Erityisen maukkaita ovat valkoiset naurislajikkeet, sillä ne ovat makeampia ja vähemmän kitkeriä kuin perinteiset keltaiset nauriit.

Kokeile naurista keittoihin, uunijuuresten sekaan ja wokkiin! Sen voi myös kuutioida ja paistaa kypsäksi pannulla. Mausta nauriskuutiot siirapilla sekä ripauksella suolaa ja valkopippuria.

18. Valkosipuli

Valkosipuli on voimakkaan makuinen ja siksi mielipiteitä jakava kasvis. Se sisältää umamia, joten sillä saa helposti ruokaan maittavaa makua.

Kun teet seuraavan kerran uunijuureksia tai yhden pellin ruokaa, lisää pellille muutama kuorimaton ja kevyesti öljytty valkosipulin kynsi. Ne paahtuvat mehevän pehmeiksi kuoren sisällä, ja ne voi pursottaa kastikkeeksi kasviksille.

19. Pinaatti

Pinaatti on tuttu kasvis pinaattiletuista ja pinaattikeitosta. Pinaatti sisältää oksaalihappoa kuten raparperikin, joten sen kanssa suositellaan syötävän jotain kalsiumpitoista, kuten kalsiumilla täydennettyä kasvimaitoa.

20. Tomaatti

Tomaatti on umamin lähde eli sillä saa ruokiin helposti maittavuutta. Erityisen paljon umamia on aurinkokuivatuissa tomaateissa ja tomaattipyreessä. Tomaatit maistuvat hyviltä tietysti sellaisenaan, mutta ne käyvät myös valtavan monenlaisiin lämpimiin ruokiin. 

21. Paksoi 

Paksoi on kiinankaalin sukulainen, miedon makuinen kaalikasvi. Se tunnetaan myös nimillä pinaattikiinankaali, bok choy ja pak choy.

Koko kasvi on syötävä, mutta sen kannan kova osa kannattaa poistaa. Sen voi kypsentää kevyesti wokissa, lisätä keittoon tai grillata. Paksoin voi syödä myös raakana salaatin seassa tai vihersmoothiessa.

22. Palsternakka 

Porkkanan sukulainen palsternakka on maultaan maanläheinen. Sitä voi käyttää niin keittoihin, patoihin kuin wokkeihinkin. Se sopii hyvin paahdettavaksi uunipellille muiden uunijuuresten joukkoon. Sitä voi syödä myös raakana esimerkiksi porkkanaraasteen seassa.

23. Munakoiso

Munakoiso sopii paistinpannulle, uuniin ja grilliin. Se syödään kuorineen, eikä sen siemeniä tarvitse poistaa. Valitse kiiltäväpintainen ja syvän värinen munakoiso, jossa ei ole pehmenneitä kohtia.

24. Kyssäkaali

Kyssäkaali on kaaliperheen vähän tuntemattomampi jäsen. Se on muodoltaan lanttumainen ja siinä on mieto kaalinmaku. Sitä on saatavilla vihreänä ja violettina. 

Kyssäkaalia voi rouskutella raakana, mutta sitä kannattaa kokeilla myös kypsennettynä osana vegepyttipannua, uunijuureksia, keittoja ja curryja. Testaa myös kyssäkaaliranskikset.

25. Retiisi

Retiisi syödään usein raakana osana erilaisia salaatteja. Erityisen hyvää siitä tulee pikaisesti pikkelöimällä.

Sekoita 2 osaa etikkaa, 1 osa vettä sekä maun mukaan sokeria ja suolaa. Viipaloi retiisit parin millin siivuiksi ja lisää etikkaliemi niiden päälle. Anna maustua seuraavaan päivään jääkaapissa. Retiisit muuttuvat kauttaaltaan vaaleanpunaisiksi ja saavat ihanan kirpsakan maun. Sopii lisukkeeksi ja burgerin väliin!

26. Keräkaali 

Keräkaali (toiselta nimeltään valkokaali) on yksi vanhimmista tunnetuista vihanneksista. Sitä voi syödä raakana tai kypsennettynä.

Se käy kaalilaatikkoon, kaalisalaattiin, kaalikeittoon ja grillattavaksikin! Leikkaa kaalista parin sentin paksuisia siivuja, öljyä ne kevyesti ja grillaa. Ripottele lopuksi pikkuisen suolaa kaalin pinnalle.

27. Mustajuuri 

Mustajuuri on sukua voikukalle. Sen kuori on tumma ja malto vaalea, kunnes se joutuu tekemisiin ilman kanssa. Mustajuuret kannattaakin kuoria ja säilyttää kuorittuna veden alla.

Mustajuurikeittoon syntyy kuullotetusta sipulista ja valkosipulista sekä kasvisliemessä keitetyistä perunoista ja mustajuurista. Keitto maustetaan valkopippurilla ja kaurakermalla.

28. Punakaali 

Punakaalia voi käyttää kuten valkokaaliakin, mutta tyypillisesti sitä käytetään sellaisiin ruokiin, joissa sen kaunis väri tulee hyvin esiin. Tiesitkö, että punakaalin väri on sitä sinisempi mitä emäksisemmässä ja punertavampi mitä happamammassa maaperässä se kasvaa? Kokeile punakaalia tähän sushisalaattiin!

29. Inkivääri

Inkivääri on tulinen ja aromikas juuri, joka sopii esimerkiksi marinadeihin, wokkeihin, kastikkeisiin ja moneen muuhun. Jos pakastat sen kokonaisena, voit raastaa siitä sopivan määrän jäisenä. Sen voi pakastaa myös valmiina raasteena sopivina annoksina.

30. Myskikurpitsa

Myskikurpitsa on herkullinen ja täyteläinen. Sen voi kypsentää esimerkiksi näin: Halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja kaavi siemenet pois. Aseta puolikkaat uunipellille leikkauspinta alaspäin ja paahda 200 asteessa n. 40 min. Kypsän kurpitsan saa helposti kaavittua irti kuoresta. Kokeile esimerkiksi tätä paahdettua bataatti-lupiinisosekeittoa!

31. Vihreät pavut

Vihreät pavut ovat tietysti palkokasvi, mutta silloin kun ne syödään kuorineen kaikkineen, muistuttavat ne ravitsemuksellisesti enemmän vihanneksia ja juureksia. Kesäaikaan niitä kannattaa ostaa tuoreena, mutta talvella niitä voi hankkia pakasteena. 

Kokeile paahdettuja vihreäitä papuja! Sama resepti toimii myös airfryerissa, pakastetuista vihreistä pavuista tehtynä. Paista airfryerissa 180–190-asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes pavut ovat hieman ruskistuneet. Sekoita välillä.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles