Kuvassa on kulhollinen soijarouhekeittoa, jossa on punainen tomaattinen liemi sekä perunoita, porkkanaa, soijarouhetta, ruskeita papuja ja tomaattimurskaa. Keiton päällä on tuoreen timjamin oksa. Kulhon vieressä on punaruudullinen valkoinen keittiöpyyhe, tuoretta timjamia sekä ruisleipä, jonka päällä on vegejuustoa.

Edullisia kasvisruokia arkeen

Ruoan hinta on noussut jatkuvasti. Moni joutuukin miettimään, mitä tuotteita voi valita omaan ostoskoriin ja miten koostaa niistä riittävää ja monipuolista syötävää itselle sekä perheelle. Hintojen noustessa kasviperäisen ruoan hinta on noussut maltillisemmin kuin eläinperäisten ruokien, joten kiinnostus edullisia kasvisruokia kohtaan on myös sen vuoksi kasvanut.

Tähän artikkeliin on koottu yli kymmenen helppoa ja edullista reseptiä, joista voit lähteä liikkeelle!

Perusraaka-aineet ja kauden kasvikset ovat aina edullisia verrattuna erikoistuotteisiin sekä satokauden ulkopuolella myytäviin kasviksiin. Niistä on mahdollista tehdä halpoja kasvisruokia, joiden maussa ei tarvitse kuitenkaan tinkiä.

Kaikkein edullisimpia kasviproteiineja ovat kuivatut ja säilykepavut, kuivatut linssit, soijarouhe ja -suikaleet, Hernis-suikaleet, aasialaisten kauppojen tofut ja tempet sekä kauppaketjujen omien brändien vegetuotteet, kuten tofut ja vegemakkarat.

Punaiseen lihaan, kanaan ja kalaan verrattuna erityisesti kuivatut kasviproteiinit ovat todella halpoja. Esimerkiksi muutaman euron maksavasta soijarouhepussista tulee moninkertainen määrä ruokaa saman verran maksavaan jauhelihamäärään verrattuna. Omaa kauppalaskua voikin huomattavasti pienentää opettelemalla papujen, linssien ja soijarouheen käyttöä. Saat tästä artikkelista useita reseptejä juuri tällaisiin ruokiin!

Hedelmä- ja vihannesosaston lisäksi edullisia kasviksia löydät myös pakasteosastolta ja säilykehyllystä. Esimerkiksi tomaattisäilykkeet ovat monesti tuoreita tomaatteja halvempia. Ne sopivat oikein hyvin kastikkeisiin, keittoihin ja pataruokiin tuoreiden tomaattien tilalle. Pakasteosaston vihreät pavut, parsakaalit ja muut kasvikset ovat nekin monesti tuoretuotteita edullisempi tapa lisätä väriä ruokaan ja lautaselle.

 

Halpoja kasvisruokia kokeiltavaksi!

  • Soijarouhe on yksi edullisimmista kasviproteiineista. Koska se on kuivatuote, se myös säilyy pitkään. Testaa soijarouhetta tähän lämmittävään tomaatti-soijarouhekeittoon, maailman helpoimpaan makaronilaatikkoon sekä bolognesekastikkeeseen!
  • Keräkaali on riittoisaa ja edullista. Soijarouheen kanssa siitä syntyy herkullinen kaalilaatikko.
  • Valkoiset pavut sopivat erityisen hyvin sosekeittoihin. Valmista tämä samettinen sosekeitto maa-artisokista tai muista kauden juureksista.
  • Mustapavuista ja punajuurista voi paistaa vegaanisia lindströminpihvejä ja niiden kylkeen voi keittää perunoita. 
  • Ruskeat ja kidneypavut sopivat puolestaan ihanasti lämmittävään chili sin carneen. Tuoreet chilit ovat sen verran pieniä ja kevyitä, että ne eivät maksa montaa kymmentä senttiä. Hinnasta voi kuitenkin nipistää vaihtamalla tuoreet chilit chilijauheeseen.
  • Kuivatut punaiset linssit ovat hyvin edullinen ja kätevä ruokakaapin perusproteiini. Niitä ei tarvitse liottaa ja ne kypsyvätkin nopeasti. Kokeile niitä tähän ihanaan linssicurryyn.
  • Linssejä myydään myös valmiiksi keitettyinä, eikä niitäkään ole hinnalla pilattu. Vihreistä linsseistä voi pyöräyttää helppoja linssipyöryköitä, jotka maistuvat hyviltä vaikkapa juuresmuusin kera.
  • Pakasteherneet ja kikherneet muuntautuvat herkullisen meheviksi hernepihveiksi! Tarjoile pihvit vaikkapa vegaanisten valkosipuliperunoiden kera.
  • Täyteläinen vegestroganoff syntyy edullisesti soijasuikaleista. Soijasuikaleet ovat klassikkoproteiini, joka säilyy pitkään ja on edullista. Voit kokeilla tähän ruokaan myös Hernistä!
  • Kulhoruoat ovat ihanteellisia edulliseen kokkailuun, sillä niihin voidaan hyödyntää kaappiin unohtuneita kasviksia, hummuspurkkien jämiä sekä edellisiltä aterioilta ylijäänyttä riisiä ja kasviproteiineja. Vain mielikuvitus on rajana! Kokoa omanlaisesi maittava vegekulho esimerkiksi pannulla pikapaistetuista kikherneistä ja kauden kasviksista!

Reseptejä ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti, vaan niitä voi aina soveltaa sen mukaan, mitä omista kaapeista sattuu löytymään. Mustapapujen tilalla voi hyvin käyttää ruskeita papuja, tofun tilalla soijasuikaleita tai Hernistä ja tuoreiden kasvisten tilalla pakasteita sekä säilykkeitä. Näin on mahdollista valmistaa halpoja kasvisruokia ja saada vatsa täyteen.

 

Entä kalliimmat erikoistuotteet?

Jos ruokavalio menee kerralla uusiksi ja kasvisvoittoisemmaksi, saattaa ruokakaupassa huomio kiinnittyä vähän kalliimpiin erikoistuotteisiin, kuten vaikkapa erilaisiin kasviproteiinisuikaleisiin (Nyhtökaura, Härkis, Vöner) tai jauhelihan tavoin käytettävään jauhikseen. Niiden hinnat saattavat olla kalliimmat kuin niitä vastaavilla eläinperäisillä tuotteilla.

Huomioi myös, että kilohinnat eivät ole aina suoraan vertailukelpoiset. Siinä missä jauheliha tai kanasuikaleet kutistuvat paistamisen aikana runsaasti, useimmat kasviproteiinit eivät kutistu.

Perinteiset ja edullisemmat kasviproteiinit, kuten pavut ja soijarouhe, jäävät usein sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa uusien ja innovatiivisten erikoistuotteiden jalkoihin. Kalliita erikoistuotteita ei kuitenkaan tarvitse käyttää kasvisruoan kokkailussa, vaan halvemmista perusraaka-aineista on mahdollista valmistaa maittavia ja edullisia kasvisruokia.

Kasviperäisten erikoistuotteiden kysynnän kasvu ja vakiintuminen ovat onneksi pikkuhiljaa alkaneet vaikuttaa tuotteiden hintoihin ja valikoimaan. Markkinoille on tullut kauppaketjujen omien edullisten brändien tuotteita: Pirkka-, Rainbow-, Kotimaista- ja Vemondo-tuotesarjoissa on koko ajan enemmän valikoimaa myös kasviperäisistä erikoistuotteista.

Kasvipohjaiset vaihtoehdot eläinperäisille maitotuotteille, kuten maidolle, kermalle ja jogurteille, ovat vakiinnuttaneet paikkansa ruokakauppojen kylmähyllyissä jo kauan aikaa sitten. Niitä ei enää oikein voi edes kutsua erikoistuotteiksi, koska niitä käyttävät runsaasti ihan kaikenlaiset ihmiset. Niidenkin hinnat ovat lähentyneet eläinperäisten tuotteiden hintoja, ja niiden joukossa on paljon edullisia vaihtoehtoja. Myös kasvimaitotuotteissa halvimpia vaihtoehtoja ovat kauppaketjujen omien brändien tuotteet.

 

Lue lisää!

 

Artikkelin kuvassa on lämmittävä soijarouhekeitto. Keiton reseptin on laatinut ja kuvannut Vegaanihaasteelle Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles