Linssicurrya ja täysjyväriisiä kulhossa. Kaksi haarukkaa ristissä kulhon vieressä.

Pikaisia kotiruokia

Tässä on sinulle listattuna sellaisten kotiruokien reseptejä, joiden valmistuksessa käytetään vain kasviksia ja muita perusraaka-aineita ja joiden valmistukseen ei tarvitse käyttää paljon aikaa. Lisää reseptejä voit etsiä Vegaanihaasteen kattavasta reseptipankista!

  • Yhden kattilan pastassa kaikki ainekset laitetaan kerralla kattilaan, ja sitten vain odotellaan ruoan valmistumista.

  • Tämän helpommaksi ei voi makaronilaatikon valmistaminen tulla! Kaikki ainekset vain keittämättä ja paistamatta uunivuokaan ja uuniin.

  • Lehtikaalia sitruuna-chilikastikkeessa on nopeasti valmistuva ruoka. Pasta kiehuu samalla, kun tofu ja lehtikaali paistuvat!

  • Pasta aurinkokuivatuista tomaateista valmistuu kätevästi. Kastike valmistuu tehosekoittimessa samaan aikaan kuin pasta kiehuu.
  • Tofukokkeli on sekin kiireisen kokkaajan ihanneherkku. Tofu vain murustellaan ja paistetaan sopivien kasvisten kera.

  • Minestronekeitto valmistuu värikkäästi kasviksista, pavuista ja pastasta.

  • Yhden pellin ruoka sisältää paljon erilaisia kasviksia sekä kikherneitä ja valmistuu nimensä mukaisesti yhdellä uunipellillä.

  • Linssipataan tulee linssien lisäksi muun muassa paprikaa, tomaattia ja sipulia.

  • Appelsiininen porkkanakeitto maistuu aurinkoisen inkivääriseltä. Keiton kaveriksi kannattaa valita jotain proteiinipitoista, sillä sellaisenaan keitto on aika kevyttä syötävää.

  • Avokadopasta onnistuu vegaanisena eikä juuston puuttumista oikeastaan edes huomaa. Avokadokastike valmistuu tehosekoittimessa sillä aikaa, kun pasta kiehuu. 

  • Cous cous parsakaalista valmistuu nopeasti. Parsakaali hienonnetaan tehosekoittimessa ja kypsennetään nopeasti mausteiden, herneiden ja sipulin kera paistinpannulla. Annoksen voi viimeistellä granaattiomenalla, mutta sen voi myös jättää pois.

  • Meksikolainen papukeitto sisältää kidney- ja mustapapuja, tomaattia sekä paljon makua tuovia mausteita.

  • Myös kesäkeitto on nopea ruoka, sillä sitä varten pitää oikeastaan vain kuoria ja pilkkoa kasviksia.

  • Kikhernejauhoista voi valmistaa nopean ja proteiinipitoisen vaihtoehdon munakkaalle eli kikhernemunakkaan.

  • Linssicurry on sekin helppo ja herkullinen ruoka.

  • Makeannälkään nopea jälkkäri on suklaamousse. Vaahdota kaura- tai soijavispi, sulata suklaa ja sekoita ne yhteen. Jälkkäri on valmis!

Muita vinkkejä kiireisille kokkaajille

  • Pakastimessa kannattaa pitää varalla joitakin pakastevihanneksia, kuten herneitä, maissia, pinaattia, papuja tai parsa-, kukka- tai ruusukaalia. Ne ovat nopeita lämmittää, joten niistä saa helposti ruokaan lisää väriä ja makua. Ravintosisällöltään ne vastaavat tuoreita.

  • Erilaiset vihannes- ja wokkisekoitukset ovat nekin käteviä.

  • Pakasteosastolta voi napata mukaan myös pakasteperunamuusia. Siitä ja kasvimaidosta saa nopeasti tuhdin lisän mihin tahansa ruokaan.

  • Porkkana-, punajuuri- ja muut juuressoseet ovat kätevä pohja kasvissosekeitolle. Lisää soseen kera kattilaan vettä, kasvisliemikuutio ja mieleisiäsi mausteita. Proteiinia saat keittoon vaikkapa ripottelemalla valmiin keiton päälle siemeniä tai pähkinöitä tai paistamalla keiton kaveriksi esimerkiksi kuutioitua kylmäsavutofua.

  • Säilykepavut, kuten kikherneet ja mustapavut, ovat tuhtia ja nopeaa syötävää vaikkapa salaatin sekaan heitettäväksi. Ne voi myös marinoida ja syödä lisukkeena tai leivän päällä. Tässä yksi marinointiohje: Huuhtele ja valuta pavut. Sekoita niiden joukkoon öljyä, suolaa, mustapippuria, viinietikkaa, valkosipulia ja tomaattipyrettä sekä pieni ripaus sokeria. 

  • Tacokuoret, pitaleivät ja tortillat ovat käteviä kiireisen hetken varalle. Täytä ne tuoreilla kasviksilla, salsalla, hummuksella, pavuilla, nyhtökauralla, härkiksellä tai millä tahansa kaapista löytyvällä.

  • Pasta kiehuu nopeasti kypsäksi, mutta myös riisistä on olemassa pikaversioita.

  • Hyvin monet pikanuudelit (myös lihan- ja kananmakuiset) ovat täysin kasviperäisiä, ja niistä saakin nopeasti lisää ruokaisuutta vaikkapa wokkiin.

  • Couscous kypsyy nopeasti ja sitä voi käyttää lisukkeena ruoalle tai salaatin pohjana. Mittaa couscous kulhoon, kaada kiehuva vesi päälle ja odota muutama minuutti. Mausta ripauksella suolaa ja lorauksella öljyä.

Vinkki: Ruokakauppojen hyllyillä on paljon täysin kasviperäisiä valmisruokia ja puolivalmisteita, jotka helpottavat arkea ja nopeuttavat ruoanlaittoa. Lue täältä vinkkimme kauppojen valmisruokatarjontaan.

(Kuva: Paula Heinonen / Pidempi korsi, linssicurry)

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles