Ostoslista päivän resepteistä 2020

Vegaanihaasteen uutiskirjeiden päivän reseptien pohjalta luodun ostoslistan saat täältä! Lisäämme seuraavan viikon ostoslistan tänne aina edellisen viikon loppupuolella. Jos haluat katsoa reseptejä tarkemmin, klikkaa ruokalajin nimeä!

Päivä 1: Peruna-papusalaatti (4 annosta)

  • 600 g kiinteämaltoisia perunoita
  • 1 tlk valmiiksi keitettyjä vihreitä papuja
  • 1 tlk valmiiksi keitettyjä kidneypapuja
  • pikkupurkki kapriksia
  • 1 punasipuli tai 3 salottisipulia
  • viinisuolaheinää (voit jättää halutessasi myös pois)
  • oliiviöljyä
  • Sitruunamehua tai 1 sitruuna
  • balsamicoa (tai jotain muuta viinietikkaa)
  • mietoa sinappia
  • mustapippuria

 

Päivä 2: Kalaton keitto (4 annosta)

Soijaton versio: Kalattoman keiton voi valmistaa myös nyhtökaurasta esimerkiksi tällä ohjeella.

Gluteeniton versio: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soija- tai muuhun kasvimaitoon. Jalotofun savutofu sisältää soijakastiketta, joka sisältää vehnää. Soijakastikkeen vehnä sopii kuitenkin useimmille keliaakikoille.

 

Päivä 3: Pinaattiletut (4 annosta)

  • tarjoiluun puolukkahilloa
  • 150 g pakastepinaattia
  • 4 1/2 dl maustamatonta soija- tai kauramaitoa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl rypsiöljyä (+ lisää öljyä paistamiseen)

Gluteeniton versio: Katso gluteenittomien pinaattilettujen ohje Chocochili-blogista.

Soijaton versio: Käytä jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa.

Vinkki! Reseptipankistamme löydät vegaanisen version perinteisestä munakastikkeesta, joka sopii hyvin pinaattilettujen kanssa tarjottavaksi!


Päivä 4: Yhden pellin sapuska (4 annosta)

  • tölkki valmiiksi keitettyjä kikherneitä
  • tölkki artisokansydämiä
  • 6–8 perunaa
  • 1 punainen paprika
  • ½ rasiaa kirsikkatomaatteja
  • keskikokoinen parsakaalin pää
  • rypsiöljyä
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 tl broilerimaustetta
  • (perunamaustetta)

Voit tarjoilla ruoan haluamasi kastikkeen kanssa. Kastikkeeksi sopivat esimerkiksi kasvipohjaiset pestot ja hummukset tai vaikkapa Plantin chilinmakuinen fraiche.

 

Päivä 5: Soijabolognese (4 annosta)

  • 2 dl tummaa soijarouhetta (tai herneproteiinirouhetta)
  • purkki tomaattimurskaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • ½ dl ketsuppia 
  • 1 kasvisliemikuutio (tai kasvisliemijauhetta)
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • ½ tl paprikajauhetta (tai ripaus savupaprikaa)
  • rouhittua mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • Tarjoillaan esimerkiksi spaghetin kanssa

 

Päivä 6: Linssipiirakka (Shepherd's pie) (4–6 annosta)

  • 1 kg perunoita
  • 2 sipulia
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 3 pientä porkkanaa
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 4 dl kuivattuja vihreitä linssejä
  • 2–2,5 dl kaurakermaa (esim. Planti, Kaslink, Oatly, Pirkka)
  • n. 50 g Sinistä Keiju-margariinia tai muuta vegaanista margariinia
  • 2 tl timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • (1 dl punaviiniä)

Gluteeniton versio: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai johonkin maustamattomaan kasvimaitoon.

 

Päivä 7: Vegaaninen nakkikastike (4 annosta)

  • 250 g vegaanisia nakkeja (esim. Bon Soya)
  • 2 dl kaurakermaa (esim. Planti, Kaslink, Oatly, Pirkka)
  • 1 sipuli
  • iso nokare vegaanista margariinia
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2–3 rkl ketsuppia
  • 1/2 rkl sinappia
  • rouhittua mustapippuria
  • Tarjoillaan perunoiden tai makaronin kanssa

Gluteeniton versio: Poutun kasvisgrilleri ja kasvisnakit ovat gluteenittomia. Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai johonkin maustamattomaan kasvimaitoon. Vehnäjauhojen tilalla voit käyttää gluteenittomia jauhoja.

Soijaton versio: Jätä soijakastike pois ja lisää sen sijaan suolaa tai kasvisliemijauhetta. Vaihda soijakerma kaurakermaan tai kookosmaitoon. Valitse soijaton vegenakki (esimerkiksi Wheaty ja Vegem).

 

Päivä 8: Linssikeitto (4 annosta)

  • 3 dl kuivia punaisia linssejä
  • 2 dl kaurakermaa (esim. Planti, Kaslink, Oatly, Pirkka)
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chili (tai maun mukaan chilijauhetta)
  • 3 cm pätkä inkivääriä (tai maun mukaan inkiväärijauhetta)
  • 2 tl kurkumaa
  • 1–2 kasvisliemikuutiota (tai kasvisliemijautetta)
  • noin 2 rkl rypsiöljyä

Vinkki: Samalla ohjeella voit tehdä padan tai keiton riippuen veden määrästä. Jos haluat täyttävämmän ruoan, tarjoile pata perunoiden, pastan tai riisin kanssa.

Gluteeniton versio: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai johonkin maustamattomaan kasvimaitoon.

 

Päivä 9: Tofukiusaus (4 annosta)

  • 1 pkt (300 g) kylmäsavutofua (Jalotofun kylmäsavutofua)
  • 500 g peruna-sipulisuikaleita, pakasteena tai itse pilkottuna
  • 2 1/2 dl kaurakermaa tai 2 dl kaurakermaa + 1/2 dl vettä (esim. Planti, Kaslink, Oatly, Pirkka)
  • 2 tl kuivattua tai 1 ruukku tuoretta tilliä
  • 1/2 tl sitruunapippuria
  • 1/8 tl valkopippuria

Gluteeniton versio: Jalotofun kylmäsavutofu sekä Vianan savutofu sisältävät soijakastiketta, jonka valmistuksessa on käytetty vehnää. Soijakastike soveltuu useimmille keliaakikoille, koska fermentoiminen pilkkoo gluteenin käytännössä kokonaan. Voit lukea lisää asiasta Jalotofun sivulta. Mikäli soijakastike ei käy, käytä jotain muuta tofua ja mausta se nestemäisellä savuaromilla (esim. Poppamies). Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan.

Soijaton versio: Käytä tofun sijaan esimerkiksi Vöneriä, Nyhtökauraa, Härkistä tai nyhtöhernettä. Jos haluat ruokaan savunmakua, voit käyttää nestemäistä savuaromia tai savupaprikaa.

 

Päivä 10: Tomaatti-cashewpasta (2 annosta)

  • 200 g kirsikkatomaatteja (tai kuorittuja tomaatteja tölkissä)
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 150 g tuoreita herkkusieniä
  • 1/2 dl kaurakermaa (esim. Planti, Kaslink, Oatly, Pirkka)
  • 1 1/2 dl cashewpähkinöitä
  • nauhapastaa (katso ettei sisällä kananmunaa)
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 tl balsamietikkaa (tai jotain muuta viinietikkaa)
  • mustapippuria
  • (tuoretta basilikaa)

Gluteeniton versio: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan.

 

Päivä 11: Paahdettu kurpitsakeitto (4 annosta)

  • 1 myskikurpitsa
  • 3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kaurakermaa (esim. Planti, Kaslink, Oatly, Pirkka)
  • 2–4 dl makeuttamatonta kauramaitoa (ei pakollinen)
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • Tarjoiluun voi ripotella esimerkiksi (paahdettuja) auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä

Gluteeniton versio: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan.

 

Päivä 12: Karjalanpaisti nyhtökaurasta (4 annosta)

  • 1 pkt maustamatonta nyhtökauraa
  • 10 isohkoa perunaa
  • 3 porkkanaa
  • 4 sipulia
  • 6–7 valkosipulinkynttä
  • 1 kasvisliemikuutio (tai kasvisliemijauhetta)
  • mustapippuria
  • muutama maustepippuri
  • 2 laakerinlehteä
  • oliiviöljyä

Gluteeniton versio: Nyhtökaura sisältää hieman gluteenia, joten se ei sovi keliaakikoille. Kokeile Nyhtökauran sijaan esimerkiksi Beanit-härkäpapusuikaleita.

 

Päivä 13: Cashewpähkinä-kukkakaalikeitto (4 annosta)

  • 1 tlk valmiiksi keitettyjä valkoisia papuja
  • 3 dl (noin 175 g) cashewpähkinöitä
  • 1 reilun kokoinen kukkakaali
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoreita timjaminlehtiä (tai noin 1tl kuivattua timjamia)
  • 1 1/2 kasvisliemikuutiota
  • 1 rkl sitruunamehua
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä

 

Päivä 14: Makaronilaatikko (4 annosta)

Gluteeniton versio: Käytä gluteenitonta pastaa. Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan. Soijakastike käy useimmille keliaakikoille. Lue soijakastikkeesta lisää täältä.

Soijaton versio: Käytä soijarouheen tilalla herneproteiinirouhetta tai härkäpapu- tai hernerouhetta ja soijakerman tilalla kaurakermaa. Soijakastikkeen voi vaihtaa suolaan, jota laitetaan maun mukaan.

 

Päivä 15: Kaaliwokki (4 annosta)

Wokkiruoat ovat helposti muokattavissa omaan makuun sopiviksi tai ne voi tehdä mitä-kaapista-löytyy-periaatteella: Voit vaihtaa tofun esimerkiksi marinoituun tai savutofuun. Tofun sijaan proteiinipitoisena osana voi käyttää vaikkapa Yosa kaurapalaa, valmiiksi keitettyjä linssejä tai papuja, Nyhtökauraa tai Härkistä tai cashewpähkinöitä. Jos et tykkää inkivääristä tai chilistä, ne voi jättää pois. Kasviksia voi käyttää oman mielikuvituksen mukaan. Wokin voi riisinuudelien sijaan tarjoilla vehnänuudelin, riisin, kvinoan tai ohran kanssa.

  • 180 g valmiiksi maustettuja tofupaloja (esim. So Fine thai style, tai muuta marinoitua/savu tofua)
  • 300–400 g kaalia
  • 1 pieni sipuli 
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • chilihiutaleita maun mukaan (puolikas punainen chilipalko)
  • 3 rkl soijakastiketta
  • rouhittua mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
  • 2–3 kiekkoa riisinuudeleita (n. 130 g) tai vehnänuudeleita, riisiä, kvinoaa tai ohraa

Gluteeniton versio: Älä käytä vehnänuudeleita tai ohraa vaan valitse gluteeniton vaihtoehto.

Soijaton versio: Vaihda tofu johonkin soijattomaan kasviproteiinituotteeseen, kuten Yosa kaurapalaan, Härkikseen, Beanit-suikaleisiin tai Nyhtökauraan.

 

Päivä 16: Helpot mustapapupyörykät ja perunamuusi (4 annosta)

  • 1 tlk valmiiksi keitettyjä mustapapuja
  • 1 sipuli + öljyä paistamiseen
  • ½ ruukku persiljaa
  • ¼ ruukku basilikaa
  • 1tl sipulijauhetta
  • 1tl valkosipulijauhetta
  • 1/2 dl oliiviöljyä + lisää pinnan sivelyyn
  • 2–3 rkl jauhoja

Vinkkejä: Voit korvata tuoreet yrtit kuivatuilla yrteillä ja muilla mausteilla. Vielä helpommat pyörykät saat, jos ostat ne valmiina (esim. Anamma tai jokin muu valmispyörykkä)

Perunamuusi

Gluteeniton versio: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai johonkin gluteenittomaan ja maustamattomaan kasvimaitoon.

 

Päivä 17: Pizza (4 annosta: 2 isoa tai 4 pientä pizzaa)

Pohja

  • 6 1/2–71/2 dl vehnäjauhoja (kannattaa käyttää puolet durumvehnäjauhoja)
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 3 1/2 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl sokeria

Gluteeniton pohja (ohje kahdelle eli 1 iso tai 2 pientä pizzaa) 

  • 2 1/2 dl kikhernejauhoja (löytyy joistakin marketeista, ekokaupoista, aasialaisista kaupoista sekä Vegekaupan ja Ruohonjuuren verkkokaupasta)
  • 1 1/2 tl psylliumia
  • 1 1/2 tl kuivahiivaa
  • 1/4 dl öljyä

Täytteitä oman maun mukaan, esimerkiksi: 

  • tomaattikastiketta
  • punasipulia
  • artisokansydämiä öljyssä
  • oliiveja
  • kirsikkatomaatteja
  • paprikaa
  • murennettua marinoitua tofua
  • aurinkokuivattua tomaattia
  • oreganoa
  • tuoreita tomaatteja
  • herkkusieniä
  • vegaanista leikkelettä
  • Nyhtökauraa tai Härkistä
  • soijarouhetta 

Entäpä juusto?

  • Voit käyttää vegaanista juustoa raastettuna: katso valikoima täältä. Vegaanisia juustoja voi raastaa ja lisätä tomaattikastikkeen päälle ja muiden täytteiden alle.
  • Voit myös tehdä raasteesta kaurakerma-ravintohiivahiutale-suolaseoksen, johon sekoitat juustoraasteen ja jonka sitten levittää pizzalle. 
  • Pelkkä kaurakermaseoskin toimii: 2 dl kaurakermaa, 1 dl ravintohiivahiutaleita, n. 1 tl suolaa, ripaus valkopippuria.
  • Voit tietysti myös tehdä pitsan ilman vegaanista juustoa tai kaurakermaseosta! Ripottele paistetun pitsan päälle valkosipuliöljyä, joka valmistuu oliiviöljystä, hienonnetuista valkosipulinkynsistä sekä ripauksesta suolaa


Päivä 18: Punajuuripasta (2 annosta)

  • kourallinen saksanpähkinöitä
  • 1/2 dl kurpitsansiemeniä
  • 80–100 g papupastaa/kikhernepastaa (tai noin 150–200 g tavallista pastaa)
  • 450 g punajuuria
  • villirucolaa
  • iso kourallinen tuoretta basilikaa
  • hyvää oliiviöljyä
  • mustapippuria

Gluteeniton versio: Valitse gluteeniton pasta. Myös papupastoissa on paljon gluteenittomia vaihtoehtoja.

 

Päivä 19: Kermainen soijasuikalekastike (4 annosta)

  • 150 g soijasuikaleita
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 3 rkl öljyä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • ripaus mustapippuria
  • valkosipulijauhetta
  • chilitahnaa/chilijauhetta

Kastike

tai 

  • n. 1 rkl curryjauhetta
  • (chilijauhetta maun mukaan)
  • (valkosipulijauhetta maun mukaan)
  • 4 dl kaurakermaa
  • öljyä

Tarjoiluun

  • riisiä, ohraa, perunoita tai pastaa

Soijaton versio: Käytä soijasuikaleiden tilalla jotain soijatonta kasviproteiinituotetta, kuten esimerkiksi Beanit-härkäpapusuikaleita. Niitä ei tarvitse keittää, vaan ne voi paistaa mausteiden kera.

Gluteeniton versio: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai kookosmaitoon.

Päivä 20: Tofunugetit ja Valkosipuli-inkivääridippi (2–4 annosta)

Nugetit

  • 300 g Jalotofun savutofua (marinoitu käy myös mainiosti)
  • puoli ruukkua tuoretta tilliä (tai noin 1rkl kuivattua)
  • pala kuivaa leipää (esim. paahtoleivän päätypalat)
  • 1 tl perunajauhoja
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita (ei pakollinen)

Dippi

  • 1 prk kaurafraichea
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1–2 cm pala inkivääriä
  • reilusti rouhittua mustapippuria

Tarjoile esimerkiksi lohkoperunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Gluteeniton versio: Jalotofun savutofussa mainittu vehnä on osa tuotteen soijakastiketta. Soijakastike sopii Keliakialiiton mukaan useimmille keliaakikoille, koska vehnän gluteeni tuhoutuu soijakastikkeen valmistusprosessissa. Käytä gluteenitonta leipää tai gluteenittomia korppujauhoja. Jos kauratuotteet eivät käy, voit käyttää kaurafraichen sijaan esim. Plantin soijapohjaista cooking fraichea tai maustamatonta soijajogurttia.

Soijaton versio: Kokeile valmistaa nugetit Yosan kaurapalasta.

Päivä 21:  “Chicken soup” vegetyyliin (6 annosta)

  • kaksi kourallista kuivia soijasuikaleita
  • 1 prk kaurakermaa
  • 2 dl maissia
  • 10 keskikokoista perunaa
  • 1 iso sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 4 tl currya
  • 1 tl persiljaa
  • kasvisliemikuutio (tai kasvisliemijauhetta)

Gluteeniton versio: Jos kaurakerma ei käy, voit käyttää sen tilalla soijakermaa tai kookosmaitoa.

Soijaton versio: Voit käyttää soijasuikaleiden sijaan esim. paistettuja Beanit-härkäpapusuikaleita.

Päivä 22: Yhden kattilan pasta (4 annosta)

  • 1 tölkki/tetrapakkaus valmiiksi keitettyjä kikherneitä
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1 dl tummia kalamataoliiveja
  • 200 g spagettia tai muuta pastaa
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2 (vähäsuolaista) kasvisliemikuutiota
  • 2 tl oreganoa
  • chiliä maun mukaan
  • mustapippuria myllystä
  • (tuoretta basilikaa ja pähkinäparmesania tarjoiluun)

Jos haluat tehdä pähkinäparmesania lisukkeeksi, löydät ainekset tästä. Voit tehdä tätä kerralla sen verran, että riittää huomisellekin ruoalle.  

  • 70 g kuorittuja manteleita
  • 100 g cashewpähkinöitä
  • 2–3 rkl ravintohiivahiutaleita

Päivä 23: Lämmin sieni-papusalaatti (2–3 annosta)

  • 400 g isoja herkkusieniä
  • 60 g tuoretta babypinaattia
  • 60 g villirucolaa
  • 4 oksaa tuoretta timjamia (tai 1/2–1 tl kuivattua)
  • 1 tlk valmiiksi keitettyä papusekoitusta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl balsamiviinietikkaa
  • mustapippuria myllystä
  • Lisäksi pähkinäparmesania (ainekset eilisen ruuan kohdalla)

Päivä 24: Pikacurry (4 annosta)

  • 1 prk käyttövalmiita kikherneitä
  • 1 prk kaurakermaa
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 ps pakasteherneitä
  • 1 ps pakastepinaattia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • loraus öljyä
  • 1 1/2 tl kurkumajauhetta
  • 1 1/2 tl curryjauhetta
  • 1/3-1/2 tl mustapippurirouhetta
  • Tarjoile keitetyn riisin / riisi-kaura-seoksen / kvinoan / ohran kera

Gluteeniton versio: Jos kaurakerma ei käy, voit käyttää sen tilalla soijakermaa tai kookosmaitoa.

Päivä 25: Tortillat (4 annosta)

Tortillat ovat helppo ruoka, jonka voi täyttää haluamallaan tavalla. Valitse kasviproteiinivaihtoehdoksi esimerkiksi valmiiksi keitettyjä papuja, paketti härkistä tai nyhtökauraa, Oumph!:ia, nyhtöhernettä, soijasuikaleita tai -rouhetta sekä lisäksi haluamiasi tuoreita kasviksia ja ainakin yhdenlaista kastiketta.

Tässä ideoita, joista voit valita mieleisesi tai keksiä omia vaihtoehtoja.

  • tortillalättyjä
  • Härkistä, Nyhtökauraa, soijasuikaleita, Oumph!:ia, nyhtöhernettä tai valmiiksi keitettyjä papuja tai linssejä tai niistä tehtyä tahnaa
  • salaattia
  • paprikaa, avokadoa (tai guacamolea) tomaattia, sipulia, punasipulia, maissia
  • kastikevaihtoehtoja, kuten salsaa, salaatinkastiketta tai vegemajoneesia
  • maustamatonta soija- tai kaurajogurttia tai -fraichea, jonka voi maustaa valmiilla tacodippijauheella
  • jos pidät korianterista, voit lisätä myös sitä

Jos haluat tehdä guacamolea:

  • 2 kypsää avokadoa
  • Yksi pieni sipuli tai yksi salottisipuli
  • Sitruuna tai lime (tai sitruunan tai limen mehua)
  • 1/4–1/2 tl chilijauhetta

Jos käytät soijasuikaleita: 

  • valmista marinadikastiketta tai oman maun mukaan kastike, jossa on esimerkiksi soijakastiketta, öljyä, tilkka viinietikkaa tai sitruunamehua sekä haluamiasi mausteita, kuten savupaprikajauhetta, valkosipulijauhetta tai chilijauhetta.

Päivä 26: Soijarouhelasagne tai Linssilasagne (6 annosta)

  • Lasagnelevyjä

Juustokastike

  • 6 dl maustamatonta kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 200 g vegaanista juustoa raastettuna (voi myös jättää pois tai laittaa n. 1 dl ravintohiivahiutaleita)

Soijarouhelasagnen täytteeseen tarvitset:

  • 2 dl tummaa soijarouhetta
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 70 g tomaattipyrettä
  • tuoreita kasviksia, kuten paprikaa, porkkanaa tai kesäkurpitsaa
  • 1 sipuli
  • 1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1/2 dl rypsiöljyä soijarouheen paistamiseen (lisäksi rypsiöljyä kasviksien kuullottamiseen)
  • 2 rkl soijakastiketta soijarouheen maustamiseen
  • 2 tl paprikamaustetta
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl mustapippuria

Linssilasagnen täytteeseen tarvitset:

  • 3 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 70 g tomaattipyrettä
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • rypsiöljyä kasviksien kuullottamiseen 
  • 1 rkl paprikamaustetta
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 1 1/2 tl mustapippuria

Gluteeniton versio: Käytä gluteenittomia lasagnelevyjä, esim. Semper. Käytä juustokastikkeen suurustamiseen gluteenitonta jauhoa.

Päivä 27: Paahdettu talvisalaatti (4 annosta)

  • 6–8 perunaa (tai kaksi bataattia)
  • 6 punajuurta
  • 2 isoa porkkanaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 tölkkiä valmiiksi keitettyjä kikherneitä
  • 2 isoa lehtikaalin lehteä
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • (2 rkl siirappia)
  • 2 rkl tummaa balsamietikkaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl kuivattua rosmariinia

Päivä 28: Italianpata (4–6 annosta)

  • 2 dl soijarouhetta
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1 pss rakettispagettia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pss herne-maissi-paprikasekoitusta pakasteesta
  • 1 kasvisliemikuutio
  • öljyä
  • mustapippuria

Gluteeniton versio: Käytä gluteenitonta spaghettia ja katko se lyhyiksi pätkiksi.

Soijaton versio: Käytä soijarouheen tilalla herneproteiinirouhetta.

Päivä 29: Porkkana-maapähkinävoikeitto (4 annosta)

  • 1 tlk soija- tai kaurakermaa
  • 1 tlk valmiiksi keitettyjä kikherneitä
  • 2 rkl sileää maapähkinävoita
  • 1 kg porkkanoita
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 kasvisliemikuutiota (tai kasvisliemijauhetta)
  • tilkka öljyä
  • (tuoretta korianteria, jos pidät siitä)

Päivä 30: Ruokaisa nyhtökaura-pastasalaatti (4 annosta)

Kasviksia voi vaihdella oman maun mukaan tai sen mukaan, mitä kaapista löytyy.

  • 300 g kierrepastaa
  • 3 rkl punaista pestokastiketta (Esim. tulista Pirkka Arrabbiata pestoa tai Paprika-cashewpestoa. Täällä lista valmiista vegaanisista pestoista.)
  • kourallinen kurpitsansiemeniä
  • paketti Nyhtökauraa (Nude-maku 240 g) (tai valmiiksi keitettyjä papuja/linssejä tai SoFine-tofupaloja)
  • 1 ruukku jääsalaattia (100 g)
  • 1/2 kurkku
  • 1 punainen paprika
  • rasia kirsikkatomaatteja (250 g)
  • 1–2 rkl rypsiöljyä

Päivä 31: Nachovuoka juustokastikkeella (4 annosta)

Nachovuoka on helposti muunneltavissa oleva resepti, johon voit laittaa haluamiasi kasviksia. 

  • 200 g maissilastuja (esim. Pirkka tortillasipsejä tai Rainbow Tex Mexican Tortilla Chips)
  • n. 300 g salsakastiketta (mietoa tai tulista, oman maun mukaan)
  • Paketti Nyhtökauraa tai Härkistä tai 2 tölkkiä/tetraa valmiiksi keitettyjä kidneypapuja (tai haluamiasi papuja)
  • 1 paprika
  • 1 pieni punasipuli
  • (1 avokado)

Juustokastike

  • 3 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1/2 sitruunan mehu
     

Kuva: Peter Wendt, unsplash.com