Kuvassa on ruisleipä, jonka päällä on salaattia, vegaanista leikkelettä, tomaattia ja kurkkua. Leivän takana on omena ja vieressä lasillisen appelsiinimehua.

Energiaa kasviperäisistä välipaloista

Välipaloilla on tärkeä tehtävä antaa energiaa pääruokien välissä. Välipala on täyttävä ja antaa energiaa, kun se sisältää mieluiten useampia seuraavista: tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia, marjoja tai hedelmiä, jotain proteiinipitoista sekä jotain täyttävää, kuten viljatuotteita. 

Kun muutat ruokavaliotasi kasviperäisempään suuntaan tai kokonaan vegaaniseksi, voit etsiä aikaisemmin käyttämiesi tuotteiden tilalle vastaavat kasviperäiset tuotteet. Yksinkertaisimmillaan vegevälipala voi olla esimerkiksi leipää ja jogurttia, mutta vain raaka-aineet on osittain vaihdettu kasviperäisiin. Voit myös etsiä ihan uusia tuotteita ja makuelämyksiä. Vaihtoehtoja on paljon!

Jos etsit ehdotuksia valmiista ja nopeasti kaupasta mukaan napattavista välipaloista, katso lista täältä.

Saat myös kaikista Vegaanihaasteen uutiskirjeistä välipalavinkkejä! Voit ilmoittautua mukaan Vegaanihaasteeseen täällä.

Esimerkkejä kasviperäisistä välipala-aineksista

Kokoa seuraavista listoista omia välipalaideoitasi siten, että valitset itsellesi maistuvia tuotteita mieluiten useammasta kategoriasta. Vaihtoehtoja on paljon enemmän kuin tähän on listattu eli vain mielikuvitus on rajana!

Kokoa esimerkiksi leipä, jonka päälle laitat jotain kasviproteiinia sekä kasviksia. Voit myös koota puuroannoksen, jossa puuron päälle tulee vaikkapa marjoja, hampunsiemeniä ja maapähkinävoita. Tortillalettuun on puolestaan kätevä kääriä edellisen päivän aterialta jääneet kasviproteiinit sekä tuoreita kasviksia.

Kasvikset, marjat ja hedelmät

  • Omena, banaani, kiivi, mandariini, viinirypäleet ja muut raikkaat hedelmät
  • Mansikat, mustikat, viinimarjat, vadelmat, puolukat, karviaiset ja muut makoisat marjat
  • Taatelit, viikunat, rusinat, aprikoosit ja muut kuivahedelmät pieninä makeina annoksina
  • Porkkana, lanttu, nauris, retiisi ja muut juurekset rouskuvina kasvistikkuina tai paloina
  • Kurkku, tomaatti, paprika ja muut vihannekset leivän päällä, dipattavana tai sellaisenaan naposteltavana
  • Kukkakaali tai keräkaali lohkoina tai suikaleina rouskutteluun

Proteiinipitoiset tuotteet

  • Hummus levitteeksi tai dippailuun
  • Savutofu ja marinoidut tofut viipaloituna leivän päällä tai vaikka ihan sellaisenaan
  • Maapähkinä- tai mantelivoi leivän päälle, dippailuun tai vaikka puuron sekaan
  • Pähkinät ja siemenet sellaisenaan tai leivän ja puuron päälle ripoteltuna
  • Paahdetut kikherneet naposteluun
  • Mikä vain aterialta ylijäänyt kasviproteiini sellaisenaan haukattavaksi tai vaikkapa tortillalettuun käärittäväksi
  • Papusalsa leivän päälle
  • Soijapohjainen rahka tai jogurtti lusikoitavaksi
  • Seitan-, herne- tai soijapohjainen leikkele leivälle
  • Siemennäkkäri kasvisten ja vaikkapa hummuksen kera
  • Vegenakit pikaisesti paistettuna
  • Falafel-, soijarouhe- ja herneproteiinipyörykät
  • Kasviperäinen versio munavoista eli munaton voi
  • Kasviproteiinijauhe smoothien sekaan

Täyttävät ruoat, kuten viljatuotteet

Älä unohda rasvaa!

  • Leivälle ja vaikka puuron sekaan kannattaa lisätä rasvaa, kuten kasvimargariinia tai öljyä. 
  • Tarpeellisia rasvoja saat myös pähkinöistä ja siemenistä. Muista kuitenkin, että siemeniä ei suositella syötävän enempää kuin kaksi ruokalusikallista päivässä. Saat täältä lisätietoa.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles