Kuvan taustalla on erilaisia kuivattuja papuja ja linssejä, tofukuutioita ja parsakaalia pienissä kulhoissa. Kuvan päällä on kuvia tuotepakkauksista: Hernis, soijarouhe, tölkkipavut, tofut, seitankebab, härkäpapusuikale, pyörykät ja pihvit.

Monikäyttöiset ja maukkaat kasviproteiinit

Erilaisia kasviproteiineja on vaikka kuinka ja paljon! Perinteisten papujen, linssien ja tofujen sekä soijarouheen lisäksi saatavilla on kasvava määrä erilaisia uuden sukupolven kasviproteiineja. Ne lisäävät monimuotoisuutta kokkailuun ja mahdollistavat sen, että jokaiselle löytyy omat suosikit.

Osa kasviproteiineista on sellaisenaan käyttövalmiita ja siksi käteviä – osa taas vaatii vähän pidemmän valmistelun. Herkullista ruokaa saa kuitenkin kaikista aikaan, kun reseptit ja niksit ovat oikeat. Kurkkaa tämän tekstin linkit, sillä niistä löydät lukuisia hyviä reseptejä!

Useimmat kasviproteiinit kestävät hyvin pakastamisen, joten niitä voi tarvittaessa hamstrata varastoon. Jos keität itse papuja, niitä kannattaa kypsentää kerralla suurempi määrä ja pakastaa sopivina annoksina.

 

Paistamista tai maustamista vaille valmiit tuotteet

Näistä tuotteista osa vaatii pienen kypsennyksen ja osa maustamista. Osan voi syödä vaikka suoraan paketista. Valinnanvaraa on runsaasti!

  • Tölkkipavut ja -linssit ovat edullinen ja helppo tapa saada ruokiin proteiinia. Ne ovat valmiiksi keitettyjä, joten ne voi huuhtelun ja valutuksen jälkeen lisätä esimerkiksi pataruokiin, keittoihin, pyöryköihin tai vaikkapa lasagneen. Papuja ja linssejä voi myös marinoida tai niistä voi tehdä erilaisia tahnoja leivälle ja lisukkeeksi.
  • Tofu on ikivanha soijapavuista valmistettu kasviproteiini. Tofumaistelut ja -kokkailut kannattaa aloittaa savu- ja marinoiduista tofuista, koska ne ovat aloittelijalle helpoin tapa saada aikaan maistuvia tofuruokia. Tofua voi syödä myös kypsentämättä, ja se käykin sellaisenaan esimerkiksi leivälle tai salaattiin. Tofua voi pakastaa, mutta sen rakenne muuttuu huokoiseksi. Täältä saat paljon ideoita tofun käyttöön.
  • Maustamaton tofu on maultaan hyvin mietoa, ja se kannattaakin maustaa ja kypsentää oikein maukkaaksi. Saat hyvät ohjeet sen käsittelyyn Viimeistä murua myöten -blogista.
  • Vegejauhikset, kuten Muu jauhis ja Pirkka vegejauhis, ovat helppo vaihtoehto jauhelihalle. Ne muistuttavat ulkonäöltään ja käyttötavoiltaan raakaa jauhelihaa, ja ne pitääkin kypsentää ja maustaa ennen käyttöä. Tuotteet sopivat esimerkiksi makaroni- ja perunasoselaatikkoon. Jauhisten raaka-aineet vaihtelevat tuotteesta toiseen, mutta useimmiten ne on valmistettu herneestä ja toisinaan mukana on myös vehnää.
  • Vehnäpohjaiset seitanlastut ja -suikaleet, kuten Vöner, Vegem ja Santun seitan käyvät esimerkiksi pitaleipiin, pitsaan, salaatteihin, leipien täytteeksi ja kiusauksiin. Parhaimmillaan ne ovat paistettuna. 
  • Gold&Green-sarjan delikaura valmistetaan kauran lisäksi herneistä ja härkäpavuista. Sen voi lisätä vaikkapa salaatin sekaan sellaisenaan. Makuvaihtoehtoina ovat chili-inkivääri ja grillattu tomaatti
  • Meeat Muu pyörykät ovat helppo vaihtoehto lihapullille. Parhaimmillaan ne ovat paistettuna, mutta ne voi syödä myös suoraan paketista.
  • Härkis-härkäpapusuikaleet ja -muru sopivat mm. keittoihin, kastikkeisiin ja salaatteihin. Niistä on saatavilla useita makuja, myös maustamaton muru. Härkäpapusuikaleet valmistetaan härkäpavusta ja herneestä.
  • Härkis tekee myös kaurajauhiksia sekä Härkis originalia ja tex mexiä. Nämä kaikki poikkeavat maultaan ja rakenteeltaan härkäpapusuikaleista ja -murusta. Tuotteet kannattaa kevyesti paistaa sekä maustaa reilusti oman maun mukaan. 
  • Gold&Green nyhtökauraa on saatavilla monia makuja, myös maustamatonta. Sen voi paistaa kevyesti tai lisätä moniin ruokiin myös sellaisenaan. Kokeile esimerkiksi käristystä tai pihvejä. Nyhtökaura valmistetaan härkäpavusta ja herneestä.
  • Meeat Muu kasvisuikaletta voidaan käyttää kuin marinoituja kanasuikaleita. Paista pannulla ja käytä esim. wokissa tai salaatissa.
  • Apetit crispy chick kasvisjauhispihvit muistuttavat kanapihvejä. Paista ne rapeiksi ja tarjoile hampurilaispihvinä tai perunamuusin kanssa.

 

Edulliset ja monikäyttöiset kuivatuotteet

Kuivatuotteet ovat kaikkein edullisimpia proteiinin lähteitä. Ne myös säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa varalta ja opetella parhaat niksit niiden valmistamiseen sekä maustamiseen. 

  • Kuivatut pavut pitää liottaa yön yli ja keittää kypsiksi 1–2 tunnin ajan ennen käyttöä. Papujen kypsentäminen ei ole vaikeaa, mutta vie aikaa. Siksi niitä kannattaakin kypsentää kerralla isompi määrä ja pakastaa sopivina annoksina. Saat tarkemmat ohjeet papujen keittämiseen täältä. Pavut sopivat esim. pyöryköihin, keittoihin, chili sin carneen ja nachopeltiin.
  • Kuivatut punaiset, ruskeat ja vihreät linssit ovat papuja nopeampi tapa saada lautaselle palkokasveja. Niitä ei ole pakko liottaa ja niiden keittoaikakin on papuja lyhyempi, yleensä 10–20 minuuttia. Linssit sopivat hyvin curryihin, pataruokiin ja keittoihin.
  • Hernis-suikaleet ja -rouhe valmistetaan paistamalla niitä mausteiden ja veden kera rasvassa pannulla, kunnes vesi on imeytynyt. Hernis sopii mm. kastikkeisiin, tortilloihin, curryihin ja uuniperunoiden täytteeksi. Herniksen voi lisätä myös sellaisenaan suoraan keittoihin tai kastikkeisiin, joista se imee itseensä nestettä ja makua.
  • Soijarouhe käy moneen: keittoon, perunasoselaatikkoon ja maailman helpoimpaan makaronilaatikkoon. Paras tapa valmistaa soijarouhe on paistaa sitä ensin kuivana mausteiden kanssa öljyssä ja tilkassa soijakastiketta. Lisää tämän jälkeen vettä pienissä erissä, jotta soijarouhe hieman turpoaa ja pehmenee. Näin valmistettua soijarouhetta voi käyttää esimerkiksi pitsassa ja tacoissa.
  • Soijasuikaleet keitetään kasvisliemessä pehmeiksi ja niistä puristellaan tämän jälkeen ylimääräinen neste pois. Keitetyt soijasuikaleet voi maustaa tai marinoida ja paistaa rapeiksi. Kokeile esimerkiksi suosittua kanatonta keittoa tai vegenyhtöä. Lisää soijasuikalevinkkejä saat täältä.

Tässä mainittujen tuotteiden lisäksi saatavilla on lukuisia muitakin erilaisia kasvipohjaisia suikaleita, pyöryköitä, pihvejä, nakkeja ja makkaroita niin pakasteena kuin tuoretuotteena. Myös siemenet ja pähkinät lasketaan kasviproteiinien joukkoon.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles