Kuva on kolmen ruokakuvan kollaasi. Vasemmalla on pitsaa, keskellä lasagnea, kirsikkatomaatteja ja pinaattia ja oikealla linssipyöryköitä, juuresmuusia ja kaaliraastetta.

Vegaanihaasteen ostoslista 2023

Kaikki vuoden 2023 päivän reseptit ovat uusia! Voit lukea reseptiuudistuksesta ja sen tekijöistä lisää täältä

Vegaanihaasteeseen ilmoittautuneet saavat kuukauden ajan päivittäisen uutiskirjeen sähköpostiinsa. Jokaisessa kirjeessä on monen muun reseptin sekä hyödyllisen tiedon lisäksi myös erityinen päivän resepti. Tämä ostoslista on koostettu näistä päivän resepteistä, ja voit hyödyntää tätä ruokaostoksia miettiessäsi.

Jos resepti sisältää soijaa, gluteenia tai pähkinää, voi reseptin tehdä myös ilman, ja vaihtoehdoista on ohjeistettu reseptin yhteydessä. Jos päivän resepti ei jostain syystä kiinnosta, voit kokeilla jotain kolmesta vaihtoehtoisesta reseptistä tai etsiä jotain ihan muuta Vegaanihaasteen reseptipankista!

Päivän reseptejä ei tarvitse kokata päivittäin eikä mainitussa järjestyksessä, vaan voit valita resepteistä kiinnostavimmat ja omaan elämäntilanteeseesi sopivimmat. Reseptit ovat tarkoituksella mainitussa järjestyksessä, jotta erityisesti uusiin ruoka-aineisiin totuttelu kävisi mahdollisimman helposti ilman vatsavaivoja. 

Ensimmäisellä viikolla päivän resepteissä ei tästä johtuen ole juuri käytetty papuja tai kaaleja, ja samasta syystä kasviproteiineissa korostuvat alussa helpot tuotteet. Kuukauden aikana resepteissä käydään kattavasti läpi kaikenlaiset kasviproteiinit ja monet kasvikset.

Ruokien annoskoot ovat viitteellisiä. Kaikkien ihmisten energiantarpeet vaihtelevat esimerkiksi aktiivisuustason, päivässä syötyjen aterioiden määrän sekä sen mukaan, syökö aterian ohella esimerkiksi leipää ja salaattia.

Resepteissä käytetyt tuotteet löytyvät pääasiassa aivan tavallisista ruokakaupoista. Monissa resepteissä on annettu myös vaihtoehtoja eri tuotteille, joten resepti kannattaa klikata auki sen otsikosta tai lukea myös erityisruokavaliovinkit. Mikäli jotain tuotetta ei ole saatavilla omassa kaupassa ja haluaisit sitä kokeilla, kannattaa kauppiaalle esittää tuotetoive.
 

Päivä 1: Nopea linssicurry, 4 annosta

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • viimeistelyyn tuoretta korianteria (voit halutessasi jättää pois)
  • 100 g vihreitä papuja (pakaste)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa tai 2 dl kaurakermaa
  • lisukkeeksi riisiä, ohraa tai kaurasuurimoita
  • 2,5 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl chilirouhetta tai maun mukaan
  • 0,25 tl kanelia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Valitse lisukkeeksi jotain gluteenitonta, kuten riisiä tai kvinoaa. Jos käytät kaurakermaa, valitse gluteeniton tuote, kuten Elovena tai Fazer Aito.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 2: Pähkinäinen basilika-tomaattipasta, 4 annosta

  • 1 suippopaprika (n. 100 g) 
  • kourallinen tuoretta babypinaattia (tai pakastepinaattia)
  • 1 ruukku basilikaa
  • 250 g (miniluumu)tomaatteja
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 100 g cashewpähkinöitä
  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 400 g pastaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita (esim. Foodin, Makrobios tai Puhdas+)
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria (myllystä)

 

Tee edullisemmin

  • Kaikkein maukkain kastike syntyy pienistä luumu- tai kirsikkatomaateista, mutta myös tavalliset tomaatit käyvät.
  • Halutessasi voit vaihtaa kaikki tai osan pähkinöistä auringonkukan- ja kurpitsansiemeniin. 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta pastaa.
  • Pähkinätön: Käytä pähkinöiden sijaan auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 3: Hernistä ruskeassa kastikkeessa, 4 annosta

  • 1 sipuli 
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tarjoiluun keitettyjä perunoita tai perunamuusia
  • tarjoiluun tuoreita kasviksia
  • puoli pussia (40 g) Hernistä
  • 3 rkl kasvimargariinia
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 tl kasvisfondia
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolatonta jauhelihamaustetta (esim. Meira)
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1 tl sinappia
  • 1 tl ketsuppia
  • suolaa
  • mustapippuria (myllystä)
  • 1 tl balsamiviinietikkaa

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Käytä vehnäjauhon tilalla gluteenitonta jauhoa ja valitse gluteeniton kaurakerma (esim. Elovena tai Fazer Aito).
  • Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta, kasvisfondia tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 4: Lämmin härkäpapusuikale-nuudelisalaatti, 4 annosta

  • 3–4 porkkanaa
  • 150 g sokeriherneitä (tuore tai pakaste)
  • 2 kevätsipulia
  • 1 ruukku tuoretta korianteria (voit halutessasi jättää pois) 
  • 1 ruukku tuoretta minttua
  • 1,5 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 (luomu) lime
  • 200 g täysjyvänuudeleita 
  • 1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapusuikaleita* (esim. inkivääri-sitruunaruoho) tai kanamaisia vegepaloja (esim. Likemeat tai Vegetarian Butcher)
  • 2 rkl paahdettua seesamiöljyä
  • 2,5 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl agavesiirappia tai muuta vaaleaa siirappia

*Tuotteen aikaisempi nimi oli Beanit, ja se muuttui Härkis-härkäpapusuikaleeksi keväällä 2023. Kyseessä on eri tuote kuin Härkis tai Härkis-kaurajauhis.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä riisinuudeleita. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
  • Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta, Green javan makeaa härkäpapukastiketta tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 5: Perunasoselaatikko vegejauhiksesta, 4–5 annosta

  • 1 kg perunoita
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. lehtipersilja, ruohosipuli ja rosmariini)
  • 1 pkt (250–350 g) vegejauhista, esim. Meeat Muu jauhis tai arkijauhisPirkka, Peas of Heaven (pakaste), GoGreen (pakaste)
  • 2 dl kaurakermaa
  • 3 rkl kasvimargariinia
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl Välimeren yrttiseosta (esim. Meira)
  • mustapippuria (myllystä)
  • suolaa

 

Tee edullisemmin

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito). Vegejauhiksista gluteenittomia ovat Meeat Muu jauhis (huom. ei arkijauhis), Peas of Heaven sekä GoGreen.
  • Soijaton: Vegejauhiksista soijattomia ovat Meeat Muu jauhis ja arkijauhis, Pirkka, Peas of Heaven ja GoGreen.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 6: Seitan-sienipasta yrttiöljyllä, 4 annosta

  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 pkt tuoreita herkkusieniä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 pkt seitankebablastuja (esim. Vöner, Vegem tai Santun seitan)
  • 250 g kuivapastaa
  • 2–2,5 dl kaurakermaa
  • 70 g tomaattipyrettä
  • ripaus suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia ja/tai basilikaa

Yrttiöljy

  • yhden basilikapuntin lehdet
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • pippuria

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Seitanin pääraaka-aine on gluteeni, joten se ei käy keliaakikoille tai muille gluteenille herkille. Sen tilalla voi käyttää soijapohjaista Likemeat like kebabia. Voit käyttää myös juustohöylällä ohueksi viipaloitua marinoitua tai savutofua. Aloita ruoan valmistaminen paistamalla tofu ensimmäisenä pinnaltaan rapeaksi. Voit kokeilla seitanin sijaan myös Görans vegelastua.
  • Soijaton: Vegemin ja Vönerin seitankebabit ovat soijattomia. Jos tarvitset sekä soijattoman että gluteenittoman tuotteen, kokeile Hernistä. Voit lisätä sen kuivana muiden ainesten sekaan kastikkeeseen, lisätä maun mukaan suolaa ja muita mausteita sekä lisätä tarvittaessa vettä. Myös Beanit käy seitanlastujen tilalle. Jos käytät maustamatonta Beanitia, lisää maun mukaan suolaa ja mausteita.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 7: Kanattomat caesarburgerit, 4 annosta

Erilaisia vegepihvejä: Reseptissä mainitun lisäksi Quorn vegan crunchy fillet burgers on kanamainen vegepihvi. Burgerit voi tietysti tehdä myös muista kasvispihveistä, kuten Pirkka kikherne-lehtikaalipihveistä, Apetit luomu bataatti-kikhernepihveistä tai Hoviruoka mustapapupihveistä. Jos haluat tehdä vegepihvit itse, kokeile vaikkapa näitä papupihvejä tai linssipihvejä.


Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenittomia sämpylöitä, kuten Pirkka gluteeniton auringonkukansiemensämpylä (pakaste). Reseptissä mainituista pihveistä gluteenittomia ovat Apetit crispy chic, Pirkka kikherne-lehtikaalipihvi ja Apetit luomu bataatti-kikhernepihvi. Ohjeessa mainittuja kaurajogurtteja ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten niitä ei suositella keliaakikoille. Voit käyttää niiden tilalla esimerkiksi Pirkka kaurafraichea, Fazer Aito ruokafraichea tai soijapohjaista Planti sour dreamia.
  • Soijaton: Kaikki ohjeessa mainitut pihvit ovat soijattomia.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 8: Rapeat tofufileet, paistetut vihreät pavut ja bataattimuusi, 4 annosta

Bataattimuusi

  • 1 keskikokoinen bataatti (n. 500 g)
  • 4 keskikokoista perunaa
  • 1 dl kaurakermaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 0,5 tl suolaa

Rapeat tofufileet

  • 200–300 g savutofua (esim. Jalotofu, Tofumoon tai Lidl Vemondo)
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • 2 rkl sitruunamehua (noin puolikkaan sitruunan mehu)
  • rypsiöljyä paistamiseen

Paistetut vihreät pavut

  • 300 g vihreitä papuja (pakaste)
  • 1 rkl kasvimargariinia
  • 2 tl valkosipulirouhetta tai 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä perunamuusiin gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito) ja fileisiin gluteenittomia korppujauhoja.
  • Soijaton: Tofulle ei ole toistaiseksi saatavilla vastaavaa soijatonta valmistetta. Tofufileiden sijaan voit paistaa esimerkiksi Apetit crispy chick kasvisjauhispihvejä tai Gold&Green vegenugetteja ja maustaa ne halutessasi tillillä ja sitruunalla.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 9: Nopea soijasuikalewokki, 4 annosta

  • 2 paprikaa
  • reilu pala kiinankaalia (n. 300 g) 
  • 1 prk ananaspaloja (230 g) 
  • 5 dl soijasuikaleita (esim. Vegesun tai Soyappetit)
  • 1 tl curryjauhetta
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 3 rkl soijakastiketta
  • ripaus suolaa
  • paistamiseen rypsiöljyä tai seesamiöljyä
  • lisukkeeksi ohraa, ruokakauraa, kvinoaa, riisiä tai nuudeleita

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Valitse lisukkeeksi gluteeniton tuote, kuten riisi tai kvinoa.
  • Soijaton: Käytä soijasuikaleiden tilalla Hernistä ja soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai maun mukaan kasvisfondia tai suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 10: Raikkaan täyteläinen hernepestopasta, 4 annosta

  • 1 ruukku basilikaa
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 400 g pakasteherneitä
  • 1 dl (n. 60 g) auringonkukansiemeniä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 0,5–0,75 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 400 g pastaa (halutessasi proteiini- tai papupastaa)

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta pastaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 11: Vaivaton vegenakkikeitto, 4 annosta

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 8 kiinteää perunaa
  • 200 g keittojuureksia (pakaste)
  • 100 g pakastesoijapapuja tai pakasteherneitä
  • n. 250 g vegenakkeja tai -makkaroita (esim. Meeat Muu, Bon Soya, Makukeittiö tai Peas of Heaven.)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 70 g tomaattipyrettä
  • 0,25 tl jauhettua maustepippuria tai 10 kokonaista maustepippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • suolaa tarvittessa
  • 2 rkl rypsiöljyä

Vinkki: Vegenakkien sijaan keiton voi tehdä savutofusta!

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Gluteenittomia vegenakkeja ovat esimerkiksi Meeat Muu nakki ja grillimakkara, Makukeittiö kasvisnakki, Peas of Heaven prinssinakki ja Pirkka vegenakki.
  • Soijaton: Edellä mainitut gluteenittomat nakit ovat kaikki myös soijattomia.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 12: Maistuva kikherne-vegekulho, 4 annosta

Paistetut kikherneet

  • 1 tlk käyttövalmiita kikherneitä (á 380 g)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl broilerimaustetta
  • 1 rkl soijakastiketta

Hummus*

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tlk käyttövalmiita kikherneitä (á 380g)
  • 2 rkl sitruunamehua (n. puolikas sitruuna)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tahinia
  • 1/4 tl kurkumaa
  • 1/4 tl juustokuminaa
  • 1/4 tl suolaa

Lisäksi

  • bulguria, kvinoaa, ohraa tai pitaleipää
  • tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia (esim. paprikaa, kurkkua, punakaalia tai bataattia)
  • halutessasi vegefetaa (, Rainbow), viininlehtikääryleitä ja oliiveja

*Jos et halua tehdä hummusta itse, voit käyttää myös valmista hummusta. Suosittuja valmishummuksia ovat esimerkiksi Baba chili ja green, Fontana sitruuna-korianteri, Sevan basilika ja aurinkokuivattu tomaatti, Pirkka parhaat hummus sekä Lidl Chef select & you.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Valitse lisukkeeksi gluteeniton vilja, kuten kvinoa tai riisi. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
  • Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai Green javan makeaa härkäpapukastiketta.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 13: Uunijuurekset, vegepullat ja papudippi, 4 annosta

  • 1,2 kg juureksia (esim. perunaa, punajuurta, bataattia, porkkanaa ja palsternakkaa)
  • n. 400 g vegepyöryköitä*
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl kuivattua rosmariinia tai timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria (myllystä)

Papudippi

  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 1 tlk (230 g) keitettyjä valkoisia papuja
  • 1 dl turkkilais- tai kreikkalaistyyppistä kaurajogurttia (Oatly, Fazer Aito tai Alpro)
  • 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa

*Vegepyöryköitä on saatavilla monenlaisia erilaisille makumieltymyksille. Naturli veggie balls, Apetit kasvisjauhispyörykät ja Meeat Muu pyörykät maistuvat heille, jotka kaipaavat lihamaista pyörykkää. Baba falafelit, Sakesushi parsakaalipyörykät, Boltsi kaura-siemenpyörykät tai Apetit punajuuripyörykät puolestaan heille, jotka etsivät perinteisempiä kasvispyöryköitä.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Kaikki ohjeessa mainitut pyörykät ovat gluteenittomia. Ohjeessa mainittuja kaurajogurtteja ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten niitä ei suositella keliaakikoille. Voit käyttää niiden tilalla esimerkiksi Pirkka kaurafraichea, Fazer Aito ruokafraichea tai soijapohjaista Planti sour dreamia.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 14: Nopeat ohutleipäpizzat, 4 annosta

  • 1 suippopaprika
  • 1 punasipuli
  • 150 g kirsikkatomaatteja
  • n. 150 g vegesalamia*
  • 4 libanonilaista ohutleipää, tortillalettua tai rieskaa
  • 400 g valmista pizzakastiketta
  • 1 rkl kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta
  • tuoretta basilikaa

Vegejuustokastike

Vegaanista versiota salamista ja pepperonista on kaupoissa muutamia erilaisia. Niistä suosituimpia pizzan päälle ovat Santun seitanin vegvurstit. Saatavilla on salamityyppinen original sekä tulisempi, pepperonityyppinen pepper. Muita vegesalameita ovat esimerkiksi Meeat Muu pepperoni, Vegem vegepepperoni sekä Bon Soya savustettu kasvisleikkele.

Saat lisää pizzanpäällisvinkkejä täältä, jos haluat täyttää pizzan muilla tavoin!

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä pohjana gluteenitonta tortillalettua ja valitse kastikkeeseen gluteeniton kaurakerma (kuten Elovena tai Fazer Aito). Kaikissa markkinoilla tällä hetkellä myytävissä vegesalameissa on gluteenia. Salamin sijaan voit kokeilla ohueksi viipaloitua ja kauniin ruskeaksi öljyssä paistettua savutofua.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 15: Uuniperunat Hernis-täytteellä, 4 annosta

  • jauhoisia isohkoja perunoita neljälle
  • n. 200 g lehtikaalia
  • pätkä purjoa
  • 1 pss Hernistä*
  • 200 g kaurafraichea (esim. Oatly tai Pirkka)
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyyn säilöttyjä) 
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1,5 tl currya
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,5 tl mustapippuria
  • öljyä ja suolaa lehtikaalin valmistamiseen

*Voit käyttää Herniksen tilalla myös Nyhtökauraa. Tällöin et tarvitse kasvisliemikuutiota.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kaurafraichea (esim. Pirkka tai Fazer Aito) tai soijafraichea (esim. Planti). (Nyhtökauraa ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten se ei sovi keliaakikoille.)

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 16: Savutofu-minestronekeitto, 4 annosta

  • pätkä purjoa
  • 3 porkkanaa
  • 4 isoa perunaa
  • halutessasi tuoreita yrttejä tarjoiluun
  • 1 pkt (n. 300 g) savutofua (esim. Jalotofu, Tofumoon tai Lidl Vemondo)
  • 2 dl pientä pastaa
  • 0,5 dl tomaattipyrettä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 0,5 tl kuivattua oreganoa
  • suolaa
  • pippuria

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta pastaa. 
  • Soijaton: Saat keitosta soijattoman vaihtamalla tofun esimerkiksi Beanitiin, valmiiksi keitettyihin musta- tai kidneypapuihin tai belugalinsseihin tai muutamaan kouralliseen Hernistä.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 17: Kotoisa makaronilaatikko vegejauhiksesta, 4 annosta

Makaronilaatikko

  • 1 pkt (250–350 g) vegejauhista (esim. Lidl Vemondo, Pirkka, Meeat Muu jauhis ja arkijauhis tai Peas of Heaven)
  • 400 g täysjyvämakaronia
  • 4 dl kaurakermaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 kasvisliemikuutio murusteltuna
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl jauhelihamaustetta (tai 1 tl sipulijauhetta, 1 tl yrttejä ja ripaus suolaa)
  • Korppujauhoja (pinnalle)
  • Halutessasi kasviksia, kuten sipulia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, paprikaa tai aurinkokuivattua tomaattia
  • Halutessasi mausteita, kuten valkosipuliagrillausmaustetta, tabascoa, valkopippuria
  • Halutessasi vegejuustoraastetta tai ravintohiivahiutaleita

Paahdetut ruusukaalit

  • 300 g ruusukaaleja
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Vinkki: Jauhiksen tilalla voi käyttää myös Härkistä.

 

Tee edullisemmin

  • Kaikkein edullisin vaihtoehto makaronilaatikosta syntyy soijarouheesta. Kokeile tällöin tätä reseptiä!

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä makaronilaatikkoon gluteenittomia makaroneja (esim. Sammills pasta d'oro maissimakaroni). Käytä gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito). Vegejauhiksista gluteenittomia ovat Meeat Muu jauhis (huom. ei arkijauhis), Peas of Heaven sekä GoGreen. Myös Beanit-muru ja Härkis ovat gluteenittomia. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Käytä gluteenitonta korppujauhoa tai jätä se kokonaan pois.
  • Soijaton: Vegejauhiksista soijattomia ovat Meeat Muu jauhis ja arkijauhis, Pirkka, Peas of Heaven ja GoGreen. Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta, kasvisfondia tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 18: Yhden astian kikhernekiusaus, 4 annosta

  • 500 g peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
  • 80 g babypinaattia tai silputtua lehtikaalia
  • 2 tlk (á 230 g) käyttövalmiita kikherneitä
  • 1 tlk (n. 2 dl) kaurafraichea (esim. Oatly tai Pirkka)
  • 2–2,5 dl kaurakermaa
  • 1,5 rkl curryjauhetta
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • (0,25 tl cayennepippuria tai 0,5 tl chilirouhetta)

 

Erityisruokavaliot

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 19: Kanaton viillokki ja paahdettu kukkakaali, 4 annosta

Paahdettu kukkakaali

  • n. 500 g kukkakaalia
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • rouhittua mustapippuria

Kanaton viillokki

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • n. 300 g vegaanisia kanatyylisiä suikaleita tai paloja (esim. Likemeat, Vegetarian butcher tai vegaaninen Quorn)
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1–2 rkl sitruunamehua
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1–2 tl currya
  • 0,25 tl valkopippuria
  • suolaa
  • lisukkeeksi riisiä tai ohraa

 

Tee edullisemmin

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Valitse gluteeniton kasviproteiini, kuten Likemeat like chicken bites. Vaihda vehnäjauho gluteenittomaan jauhoon. Käytä gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito).
  • Soijaton: Käytä kasviproteiinina Quornin vegaanisia fileitä, Hernistä, Beanitia tai kikherneitä.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 20: Helpot linssipyörykät ja juuresmuusi, 4 annosta

Linssipyörykät

  • 1 peruna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk käyttövalmiita vihreitä tai ruskeita linssejä (valutettuna n. 230 g) 
  • 0,25 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl ketsuppia
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 0,75 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen

Juuresmuusi

  • 300 g porkkanaa
  • 500 g perunaa
  • 200 g palsternakkaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 1 tl suolaa

Kylmä kurkkukastike

  • 2 dl turkkilais- tai kreikkalaistyyppistä kaurajogurttia (Oatly tai Fazer aito)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • pala kurkkua
  • pala punaista paprikaa
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus sokeria

 

Tee edullisemmin

  • Pyörykät voi tehdä myös kuivatuista linsseistä, jotka pitää keittää ensin. Tarvitset 1,5 dl kuivia vihreitä tai ruskeita linssejä.

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä pyöryköihin gluteenittomia kaurahiutaleita ja gluteenitonta korppujauhoa. Kurkkukastikkeen ohjeessa mainittuja kaurajogurtteja ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten niitä ei suositella keliaakikoille. Voit käyttää niiden tilalla esimerkiksi Pirkka kaurafraichea, Fazer Aito ruokafraichea tai soijapohjaista Planti sour dreamia.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 21: Pitaleivät mausteisella tofumurulla, 4 annosta

  • tuoreita kasviksia, kuten tomaattia, paprikaa, salaattia, sipulia ja ituja
  • n. 300 g maustamatonta tofua*
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 0,75 dl ravintohiivahiutaleita
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • pitataskuja

Kaurafraichekastike

  • 1 prk kaurafraichea (esim. Oatly, Friendly viking's tai Pirkka)
  • puolikas maustekurkku tai 4–5 pientä cocktail-kurkkua
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia (tai 1 tl sokeria)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 0,5 tl sipulijauhetta
  • 0,75 tl paprikajauhetta

*Älä osta pehmeää eli silken tofua, sillä se ei toimi paistamiseen.

 

Tee edullisemmin

  • Kaikkein halvinta tofua myydään aasialaisissa ruokakaupoissa. Myös Lidlin ja Pirkan maustamaton tofu on brändituotteita edullisempaa.

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Moilas valmistaa gluteenittomia ja vegaanisia pitaleipiä, jotka löytyvät pakasteesta. Voit käyttää pitaleipien sijaan myös gluteenittomia tortillalettuja. Käytä kastikkeessa gluteenitonta kaurafraichea (esim. Pirkka tai Fazer Aito) tai soijafraichea (Planti sour dream). 
  • Soijaton: Kokeile revityn tofun sijaan Beanitia, Härkistä tai Nyhtökauraa. Jos olet kokeilunhaluinen, kokeile pieneksi murusteltua härkäpapu- tai hernetempeä ja tuplaa tällöin marinadin öljyn määrä. Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 22: Täyteläinen vegestroganoff, 4 annosta

  • perunoita neljälle
  • 1 sipuli
  • halutessasi parsakaalia (tuoretta tai pakastettua)
  • 2 suola- tai maustekurkkua
  • 250 g Härkis-härkäpapusuikaleita* (esim. valkosipuli&yrtit)
  • 1 dl kaurafraichea tai kaurakermaa
  • 50 g kasvimargariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 70 g tomaattipyrettä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 rkl sinappia
  • suolaa tarvittaessa

*Tuotteen aikaisempi nimi oli Beanit, ja se muuttui Härkis-härkäpapusuikaleeksi keväällä 2023. Kyseessä on eri tuote kuin Härkis tai Härkis-kaurajauhis.

Tee edullisemmin

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoa. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Käytä gluteenitonta kaurafraichea (esim. Pirkka tai Fazer Aito), soijafraichea (esim. Planti sour dream) tai gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito).
  • Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 23: Lämmittävä tomaatti-soijarouhekeitto, 4 annosta

  • 6–8 kiinteää perunaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 porkkanaa
  • 1 punainen paprika
  • 1,5 dl tummaa soijarouhetta
  • 1 tlk (chilimaustettua) tomaattimurskaa (á 400 g)
  • 1 tlk käyttövalmiita ruskeita papuja (á 380 g) tai muita papuja
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • suolaa

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
  • Soijaton: Voit käyttää soijarouheen tilalla Hernistä tai Vegesun herneproteiinirouhetta. Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 24: Munakoisopyörykät tomaattikastikkeessa, 4 annosta

Munakoisopyörykät

  • 1 munakoiso (n. 400 g)
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 dl tuoretta persiljaa silputtuna
  • 4 rkl rypsiöljyä (+lisää pyöryköiden paistamiseen)
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 2 dl kikhernejauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl savupaprikaa

Tomaattikastike

  • 400 g paseerattua tomaattia
  • reilu loraus rypsiöljyä
  • 1 tl sipulijauhetta
  • ripaus sokeria
  • suolaa
  • pippuria

Lisäksi

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Tarjoile kastike riisin, kvinoan tai gluteenittoman pastan kera.
  • Pähkinätön: Jätä mantelijauho pois ja lisää sen tilalle 1 dl kikhernejauhoja.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 25: Maa-artisokka-valkopapukeitto, 4 annosta

  • 500 g maa-artisokkaa (tai muita juureksia)
  • 3 perunaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk käyttövalmiita isoja valkoisia papuja (á 380 g)
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • rouhittua mustapippuria
  • suolaa tarvittaessa

Maa-artisokkaa on melko hyvin saatavilla vuoden ympäri, mutta jos sitä ei löydy juuri sinun kaupastasi, voi keiton valmistaa myös muista juureksista. Kokeile esimerkiksi porkkanaa, bataattia tai mustajuurta sekä pientä määrää palsternakkaa. Maa-artisokkaa myydään myös valmiina soseena.

 

Erityisruokavaliot

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 26: Nyhtökaurakäristys ja perunamuusi, 4 annosta

Perunamuusi

  • 8–10 jauhoista perunaa
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 0,5 tl suolaa

Nyhtökaurakäristys

  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 240 g Nyhtökauraa (maustamaton)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 0,25 tl jauhettua maustepippuria

Lisäksi

  • puolukkasurvosta tai -hilloa
  • maustekurkkuja

 

Tee edullisemmin

  • Edullisemman version käristyksestä voit valmistaa marinoidusta tai savutofusta. Tällöin et tarvitse kasvisliemikuutiota.

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä perunamuusiin gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito). Nyhtökauraa ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten se ei sovellu keliaakikoille. Nyhtökauran sijaan käristyksen voi valmistaa tofusta (ks. reseptin esittely) tai maustetusta Beanitista ilman vettä ja kasvislientä.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 27: Rapeat soijarouhetoastit ja parsakaalisalaatti, 4 annosta

Rapeat soijarouhetoastit

  • puolikas (puna)sipuli
  • 16 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
  • 2 dl soijarouhetta
  • 0,25–0,5 dl rypsiöljyä
  • 0,5 prk (á 380 g) käyttövalmiita musta- tai kidneypapuja
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 4 rkl tomaattipyrettä 
  • 0,5 tl mustapippuria
  • kuivattua oreganoa
  • kuivattua basilikaa 
  • ripaus suolaa 
  • ketsuppia 
  • halutessasi n. 100 g vegejuustoa (esim. OddlygoodIlo tai Porlammin)

Sipulin sijaan voi käyttää muutaman teelusikallisen sipulijauhetta. Täytteiden joukkoon voi lisätä myös valmista tex mex -mausteseosta. Jos sinulla ei ole papuja saatavilla tai haluat jättää ne pois, lisää soijarouheen määrää puolella desilitralla.

Parsakaalisalaatti

  • 1 parsakaali
  • puolikas punasipuli
  • 2 rkl auringonkukansiemeniä
  • 1 rkl rypsiöljyä (+öljyä parsakaalin paistamiseen)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • ripaus sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2 rkl kapriksia

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta leipää. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
  • Soijaton: Käytä soijarouheen tilalla Hernistä tai Vegesun herneproteiinirouhetta. Soijakastikkeen tilalla voi käyttää Foodinin umamikastiketta, kasvisfondia tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 28: Värikkäät paputortillat, 4 annosta

Paputäyte

  • 2 tomaattia tai 150 g kirsikkatomaatteja
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen paprika
  • 1 tlk käyttövalmiita mustapapuja (á 285 g)
  • 1 tlk käyttövalmiita kidneypapuja (á 380 g)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 pussi tacomaustetta (á 30 g)

Lisäksi

  • tortillalettuja
  • noin 200 g keräkaalia
  • 2–3 porkkanaa
  • 2 rkl sitruunamehua (noin puolikkaan sitruunan mehu)
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 prk kaura- tai soijafraichea (esim. OatlyFriendly viking's tai Planti)
  • 1 prk salsakastiketta
  • halutessasi vegejuustokastiketta (valmista tai itsetehtyä)

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenittomia tortillalettuja (esim. Santa Maria) ja gluteenitonta kaurafraichea (esim. Pirkka tai Fazer Aito) tai soijafraichea (Planti). Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
  • Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta, Green javan makeaa härkäpapukastiketta tai maun mukaan suolaa.

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 29: Harissakukkakaalia ja Härkistä hummuspedillä, 4 annosta

Harissakukkakaali

  • 1 kukkakaali (n. 800 g)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1–2 tl harissa-tahnaa (esim. Baba tai Al fez)
  • 0,25 tl suolaa

Härkis-paistos

  • 1 pkt Härkistä (esim. maustamaton)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl ras el hanout -mausteseosta (esim. Santa Maria)
  • suolaa
  • mustapippuria

Lisäksi

  • 300–400 g hummusta (valmista tai itsetehtyä)
  • versoja koristeluun 

 

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 30: Tomaattinen parsakaalisosekeitto ja kikherneletut, 4 annosta

  • 1 parsakaali
  • 2 punasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
  • 1 tlk (n. 280 g) keitettyjä isoja valkoisia papuja
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2–2,5 dl kaurakermaa

Kikherneletut

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl kikhernejauhoja (esim. Foodin tai Sevan)
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • paistamiseen oliiviöljyä

 

Erityisruokavaliot

Vaihtoehtoja päivän reseptille

 

Päivä 31: Lasagne vihreistä linsseistä, 4 annosta

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • halutessasi pinaattia, lehtikaalia, kesäkurpitsaa tai parsakaalia
  • 2 tlk käyttövalmiita vihreitä linssejä (á 380 g)
  • 1 tkl tomaattimurskaa (á 400 g)
  • 4 dl kaurakermaa
  • 2 dl kaurafraichea (Esim. OatlyPirkka tai Fazer Aito)
  • 6–8 lasagnelevyä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1 rkl pizzamaustetta
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 dl ravintohiivahiutaleita (voit halutessasi jättää pois)
  • rypsiöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

Suurin osa kuivapastoista on vegaanisia eli valmistettu ilman kananmunaa. Monet lasagnelevyt ovat tähän kuitenkin poikkeus, joten tarkista ainesosat pakkauksesta. Vegaanisiakin toki löytyy, ja esimerkiksi Myllyn paras lasagne ja täysjyvälasagne, Barilla collegione lasagne, Pirkka täysjyvälasagnelevyt sekä K-menu lasagnelevyt ovat täysin kasviperäiset.

Juustomaista makua ruokaan tuovat ravintohiivahiutaleet. Niiden tilalla tai niiden lisäksi voit halutessasi käyttää myös vegejuustoa, kuten Ilo vegaanin pizzamurua tai Valio Oddlygood veggieraastetta.

Jos haluat tehdä lasagnen kuivista linsseistä, tarvitset ruskeita tai vihreitä kuivattuja linssejä 2,5–3 dl.

 

Erityisruokavaliot

Vaihtoehtoja päivän reseptille

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles